Варненската IV ЕГ спечели специалната награда на кмета във фестивала „Франкофонските сцени на България“

Животът

21-04-2024, 10:41

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Учениците от Варна грабнаха и наградата на публиката с постановка по Молиер.

Варненската IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ спечели специалната награда на кмета на Община Варна Благомир Коцев на XXVII-ия Фестивал за франкофонски училищен театър „Франкофонските сцени на България“. 

Френската култура и образование имат дългогодишна история и традиции в България и аз съм щастлив, че сме домакини на този фестивал. Надявам се още дълги години да ви посрещаме по подобаващ начин. Така Коцев поздрави участниците във фестивала, който се проведе на сцената на ДТ „Стоян Бъчваров“. Той си припомни собствените ученически години, когато I ЕГ и IV ЕГ във Варна бяха под един покрив. Винаги съм бил голям привърженик на училищните фестивали. С удоволствие посещавах постановките на френските паралелки и благородно им завиждах, каза още Коцев.

Фестивалът се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, която връчи специалната награда на президентската институция на 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ от София. За тазгодишното издание е изработена специална дървена пластика във формата на театрална маска, която занапред ще бъде емблема на фестивала. 

Варненските ученици с ръководители Величка Илиева – преподавател по френски език и актрисата Гергана Арнаудова, се представиха с постановка по текстове на Молиер. С нея те грабнаха и наградата на публиката. 

Ученическият франкофонски форум е организиран от "Алианс Франсез", Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, Френския институт в България в партньорство с Театрално-музикалния продуцентски център – Варна и IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“. Тази година неговата тема е „Другият“.

Участваха осем театрални трупи на ученици от IX, X и XI клас от гимназиите с интензивно изучаване на френски език: ПЕГ „Проф. Д-р Асен Златаров“ от Велико Търново, IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ от Варна, ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ от Благоевград, ПГРЕ „Г. С. Раковски“ от Бургас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“ от Стара Загора, ГПЧЕ „Симеон Радев“ от Перник, 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ и 35 СЕУ „Добри Войников“ от София.

Форумът е основан през 1993 г. от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ) в партньорство с Центъра за езиково сътрудничество при Френския институт – България, а по-късно и с мрежата на "Алианс Франсез". 

През годините фестивалът се провежда в различни градове. Пандемията през 2020 г. прекъсва ежегодното събитие, но тази година, по повод 30-годишнината от членството на България в Международната организация на Франкофонията, традицията се възобновява, а Варна отново е домакин на фестивала. На церемонията по награждаването на участниците присъстваха още посланикът на Франция у нас Н. Пр. Жоел Мейер и почетният консул на Германия и Франция Недялко Неделчев.