Илин Димитров: Това лято очакваме най-много туристи от съседните ни държави

Туризъм

21-04-2024, 15:04

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон, алармира съветникът на президента.

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в България да се релокират към друга дестинация“- поясни Димитров и допълни, че това означава, че ще имаме много работници които по средата на сезона ще напуснат работа:

По средата на сезона, в края или преди началото- работниците от трети страни няма да си изпълнят договорените ангажименти и ще отидат да работят в други държави. Опасявам се, че ще облекчим изключително много този тип миграция. Вземайки тази мечтана шенгенска виза, те могат да отидат да работят за три пъти повече пари например в Германия. България не може да задържи българските граждани, надяваме се да задържим чужденците! Процедурите са много трудни, консулствата и посолствата са крайно недофинансирани, екипите са малко, напливът е голям. Средна Азия е един от основните пазари за работна ръка, така наречените станове. Скоро имаше екзотични предложения за работна ръка от Непал, Индия, Бали. Турците са сериозен процент от този дял.

Хубаво е хотелиерите да си направят тази сметка, каза още Илин Димитров, и риторично попита, дали тези работници от трети страни ще останат. По думите му, ние нямаме законов механизъм чрез който да ги задържим на работните им места, защото ще нарушим Международната конвенция за правата на човека. Според прогнозите на Димитров, това лято най- много туристи очакваме традиционно от съседните ни държави, като водеща е Румъния, следвана от Турция, Сърбия и Македония. При записванията за сезона, германските туристи се очертават да бъдат около 20%, ръст ще има при британските туристи. През зимният сезон сме имали 1.8 милиона нощувки. Над 60% са били българските туристи. Те ще бъдат водещите и през летния сезон, според съветника по туризма при президента Радев.

Според Илин Димитров, три са основните направления по които трябва да се работи ударно, за да подобрим условията за туризъм у нас и да привлечем повече гости. Първото условие е, да се финансират повече средства в националната реклама. По думите му в момента сме буквално невидими. Конкурентите, нашите съседи,  имат от 10-15 пъти повече вложени средства в реклама, допълва той.

Второто условие - инвестиция в собствени кадри и промяна на стереотипите и имиджа- "Сервитьор не е непрестижна професия. Напротив. виждате, че готварската професия стана особено търсена, особено с телевизионните предавания. В средните училища учим повече готвачи отколкото IT специалисти"- казва Димитров. Третото на което трябва да се наблегне ударно е качеството. "Трябва да наблегнем на качествената българска храна, родна продукция, родни продукти. Не може да правим туризъм с домати от Испания и таратор с краставици от .Турция. Но това е свързано с окрупняване, фермерски пазари, доставка на локални продукти. Целият туризъм е една система и тя трябва да бъде разглеждана по този начин. Това разбира се няма как да се случи ако през 3, 6 или 12 месеца сменяме министъра на туризма. Докато се запознае с текущите неща, той вече е пътник".

Туристическият сезон под патронажа на президента Румен Радев ще бъде открит в Несебър на 17 май, каза Илин Димитров и допълни, че е поканен целия дипломатически корпус, чуждестранни медии, международни организации, браншови структури. той се надява, това да се превърне в едно голямо и престижно събитие, което да вдигне и престижа на сектора.