Григор Паликаров дерижира Вердиев Реквием във Варненската опера

Варна Лайф

21-04-2024, 15:23

Снимка:

Държавна опера - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Създаден след смъртта на италианския поет Алесандро Манцони, Реквиемът е изпълнен за първи път през 1874 година.

Грандиозният Вердиев Реквием ще звучи на 26 април във Варненската опера в изпълнение на солистите Йоана Железчева, Михаела Берова, Деян Вачков и Валерий Георгиев заедно с Варненския симфоничен оркестър, дирижиран от маестро Григор Паликаров. Концертът е с участието на хор „Морски звуци“.
 
Емблематичният Реквием на Джузепе Верди заема специално място в творчеството на композитора и в света накласическата музика въобще. Въпреки че е написан във формата и каноните на класическата заупокойна меса, Реквиемът се различава от други произведения от жанра. Седемте му части са композирани за четирима солисти, хор и оркестър. Внушителната втора част (Dies Irae) на свой ред е разделена на девет епизода. Dies Irae, или „Денят на гнева“ е сред най-драматичните откъси в световната съкровищница на хоровата музика. Смята се, че изобразява Страшния съд. Вердиевата интерпретация е шедьовър на музикалния разказ, изпълнен с контрастни емоции като страх, изумление и смирена молитва, вплетени във величественото звучене на хора и оркестъра.
 
Създаден след смъртта на италианския поет Алесандро Манцони, Реквиемът е изпълнен за първи път през 1874 година. Освен тъгата, съпътстваща няколко лични загуби на Верди, творбата носи в себе си и патриотичните настроения на композитора.
 
 
Билети на касата на Операта - пл. „Независимост” 1 и Фестивален и Конгресен Център Варна
 
Можете да закупите своите билети и през онлайн мрежата на EVENTIM и Grabo.bg