Преди 99 години: Черно море печели купата на Букорещ

Спорт

22-04-2024, 12:17

Снимка:

Novsport.net

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Футболистите са посрещнати с кратко тържество, като големи празненства няма, заради извършения седмица по-рано кървав атентат в църквата „Св. Неделя“ в София".

На 21 април 1925 година Черно море (под името Тича) печели Купата на Букурещ. "Моряците побеждават последователно "Трикольор" (4:3) и Спортул Студенцеск и печелят трофея. Ето как се развиват събитията в румънската столица, разказани от страницата във Фейсбук PFC Cherno more Varna retro page: 

"По покана на „Трикольор“ (Букурещ) през април 1925 г. „Тича“ гостува в Румъния за участие във Великденски турнир за Купата на Букурещ, организиран от местния клуб. В надпреварата участва също и „Спортул Студентеск“. „Тичанци“ се подсилват за мачовете с лявото крило Андрей Иванов от „Владислав“. Програмата предвижда трите тима да играят помежду си, а победителят да получи красиво изработен сребърен трофей.
 
В първата си среща на 19 април 1925 г. „Тича“ побеждава драматично „Трикольор“ с 4:3. Разписват се Иван Найденов, Никола Люцканов, Андрей Иванов и Йордан Заяков. Два дни по-късно е втората среща със „Спортул Студентеск“.
 
След нулево първо полувреме през втората част „тичанци“ стигат до три безответни попадения. Автори на головете са Андрей Иванов (в някои източници първото попадение е автогол на румънците), Йордан Заяков и Иван Найденов. „Получили сребърната купа, всички бяхме изнесени на ръце от присъстващите българи.
 
Така футболистите на „Тича“ изпълниха даденото обещание пред хилядите си привърженици и се завърнаха като победители от Букурещкия футболен турнир. У нас за първи път бе внесен спортен трофей от чужбина!“, разказва през 1963 г. капитанът Боян Бянов.
 
С успеха „Тича“ влиза в историята като първия български клуб, спечелил трофей в чужбина. При прибирането си в България обаче, „тичанци“ за малко не се разделят с купата. Тъй като тя е сребърна, митничарите настояват да бъде платено мито за нея. В противен случай заплашват, че ще я конфискуват. В крайна сметка след разговор на капитана Бянов с Министерството на финансите проблемът е решен и отборът се прибира във Варна заедно с трофея.
 
Футболистите са посрещнати с кратко тържество, като големи празненства няма, заради извършения седмица по-рано кървав атентат в църквата „Св. Неделя“ в София".