Представиха номинациите за награда „Варна”

Мисия Варна

22-04-2024, 13:06

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Художникът Димитър Трайчев получава голямата награда.

Номинациите за награда „Варна“ в областта на културата за 2024 г. бяха утвърдени с пълно единодушие от ресорната комисия към Общинския съвет.

Голямата награда тази година отива при Димитър Трайчев  за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна. В раздел „Литература“ е номиниран Красимир Машев за издадената му през 2023 г. книга „Кални бани“, в която описва героите на прехода.

Призьор в категория „Изобразителни изкуства“ Христо Христов, който през 2023 година представя успешно юбилейната си изложба във Варна, Пловдив и Германия, като допринася за утвърждаването на положителния имидж за града ни.

В раздел „Театър“ индивидуалната награда си поделят актьорите Константин Соколов и Мария Томова. Актьорът от Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ – Варна е отличен за изключителното му актьорско майсторство в изграждането на образа на обущаря Петър в представлението „Ботушът“. Младата актриса е номинирана за завладяващото ѝ превъплъщение в характерния образ на Пипи в спектакъла „Пипи Дългото чорапче“.

Колективната награда отива при екипа на Държавен куклен театър – Варна за успешната реализация и впечатляващата актьорска работа в мюзикъла „Питър Пан“. Номиниран в категория „Опера“ (изпълнителско изкуство) е Симфоничният оркестър на Държавна опера – Варна за високо професионално майсторство и художествени постижения в симфоничните концерти – „100 години от рождението на Добрин Петков“, „Пета симфония“ - Малер,  „В навечерието на Рождество Христово“.

Сред призьорите са и техните колеги от балетната трупа в Държавна опера – Варна. Те получават признанието за високохудожествени постижения в новата хореографска редакция на балетния спектакъл „Ромео и Жулиета“. Журналистката Зоя Черешарова – Михайлова от РТВЦ – Варна е номинирана в раздел „Кино“ за работата ѝ като автор на документалния филм „Полет към мечтите….“, посветен на 30-годишнината от създаването на Варненската детско-юношеска опера.

В раздел „Журналистика“ наградата отива при фоторепортера Пламен Гутинов за изключителната му фотоизложба „Пулсът на града“ и при екипа на Кореспондентското бюро на БТА за интензивното отразяване на културния и обществения живот на Варна и по повод 125-годишнината от създаването на Агенцията. Наградите по традиция ще бъдат връчени в навечерието на 24 май. Преди това номинираните за отличието трябва да получат одобрението и на Общинския съвет.