Зам.-кметът Павел Попов се срещна с посланика на Кралство Нидерландия у нас

Мисия Варна

23-04-2024, 16:12

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Зам.-кметът Павел Попов предложи нидерландски музиканти да бъдат поканени в юбилейното издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ през 2026 г., когато форумът ще отбележи своята 100-годишнина.

Заместник-кметът с ресори култура, образование и спорт Павел Попов се срещна с посланика на Кралство Нидерландия у нас Симон ван дер Бург. Двамата обсъдиха възможности за разширяване на сътрудничество между Варна и побратимения нидерландски град Дордрехт, което датира от 2001 година. В тази връзка предстои шестима художници от Дордрехт да бъдат включени тази година в експозицията на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Друга идея, която ще търси реализация съвместно с Регионалния исторически музей, е златното съкровище от Варненския халколитен некропол да гостува в Дордрехт през 2026 г. във връзка с 25-годишнината от побратимяването на двата града. Обсъдена беше още възможността за обмен между куклените театри на двата града – инициатива, която слага началото на партньорството между Варна и Дордрехт. 

Заместник-кметът Павел Попов предложи нидерландски музиканти да бъдат поканени в юбилейното издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ през 2026 г., когато форумът ще отбележи своята 100-годишнина. Обсъдена беше и възможността за студентски обмен между варненските и нидерландските университети. 

Н. Пр. Симон ван дер Бург запозна заместник-кмета Попов с представителите на българска аутсорсинг компания, която успешно се е наложила в Нидерландия в областта на иновациите, бизнес-услугите и технологиите. Компанията има представителство и във Варна и от години успешно си сътрудничи с варненската Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, която  подготвя кадри именно за IT сферата. 

Гордеем се с Математическата гимназия и искаме да осигурим възможност на младите специалисти да останат и да намерят реализация във Варна след завършването си, каза Павел Попов.  Във връзка с ускореното развитие на Варна като технологичен град той посочи и възможностите за сътрудничество и с останалите университети в града. Досега компанията си партнира с Икономическия университет, където организират така наречения IT Мастър Клас. 

Това е третото посещение на посланик Симон ван дер Бург във Варна след назначаването му в България през 2021 г.