Рибари протестират заради забрана за улов на бяла мида в Бургас

Животът

24-04-2024, 14:31

Снимка:

ИАРА

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мотивите за забраната, която влиза в сила от 1 май, са че популацията на бяла мида е застрашена.

Протест в Бургас срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида. Хората се събраха пред Изпълнителната агенция по рибарство в Бургас.

Рибарски сдружения от цялото Южно Черноморие недоволстват от безпрецедентно дългата заповед, която според тях ще доведе до фалити. Мотивите за забраната, която влиза в сила от 1 май, са че популацията на бяла мида е застрашена. Но според рибарите тя е излишна.

"Трябва да се отмени тази забрана или съгласни сме да бъде един месец. Нашата борба е да има два пъти в годината забрана, но да бъде по един месец и да бъде точно, когато е размножителният период", каза Дамян Дринков - председател на рибарско сдружение.

"Това означава три месеца всички предприятия да затворят, да ги пуснат в неплатен отпуск и на третия месец да фалират", обясни Румен Стоянов, представител на предприятия за преработка на риба.

"След постъпили документи от началото на годината агенцията предвижила всички тези документи и анализи, които са направени и докладите от научните институти и да ги предвижим до министъра на земеделието, за да се запази популацията на бяла мида, според тях е силно застрашена", подчерта Дойчин Михайлов - директор на дирекция "Рибарство и контрол" - ИАРА.