Одобрени са 7,7 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за ремонт на дом „Гергана“

Мисия Варна

24-04-2024, 15:21

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Срокът на изпълнение на проекта е до края на 2025 г., до дни предстои да се сключи договор с Министерство на труда и социалната политика.

Одобрено е проектното предложение на Община Варна за реформиране на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно от справка на общинската администрация в морската столица.  Общата стойност на проекта е в размер на 7 680 995.51 лв. и представлява 100 % безвъзмездна финансова помощ.

В обхвата на проекта попадат четири сгради с обща площ  4 884.30 кв. м. - основна сграда на четири надземни етажа, столова и кухня, пералня и гараж. 

На всички сгради в комплекса предстои извършване на основен ремонт и преустройство. Ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, както и монтиране на фотоволтаична инсталация с цел намаляване на разходите за отопление. Ще се ремонтира и благоустрои прилежащото дворно пространство и ще се осигури достъпна среда за хора с увреждания.

Ще бъде доставено и монтирано обзавеждане и оборудване, отговарящо на изискванията за безопасна и комфортна среда за потребителите. Проектът предвижда ново обзавеждане за 44 двойни, 8 единични стаи и 2 боксониери за по двама потребители, което ще даде възможност за прилагане на индивидуален подход при настаняването на възрастните хора. 

Ще бъде закупено и специализирано обзавеждане и оборудване за залата за рехабилитация, лекарския кабинет, манипулационната и трапезарията. Ново оборудване ще има и в клуба по трудотерапия за приготвяне на храна от потребителите, в залата за групови занимания, залата за тихи занимания и библиотека, кабинетите на администрацията, стаите за почивка за персонала и пералното стопанство.

За усвояване на средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост до няколко дни предстои Община Варна да сключи договор с Министерство на труда и социалната политика.

Срокът на изпълнение на проекта е до 31.12.2025г.