Осъдиха търговец, продавал ментета в центъра на Варна

Крими

24-04-2024, 16:14

Снимка:

Агенция Митници/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

46-годишният мъж стопанисвал два обекта за дамски и мъжки дрехи, колани, чанти и други артикули, носещи знаци на общо 33 световно известни търговски марки.

46-годишен търговец бе признат за виновен по повдигнатото му обвинение за извършено престъпление против интелектуалната собственост, с което са причинени значителни вредни последици - по чл.172б, ал.2 от НК. С присъда, на подсъдимия беше наложено наказание от 4 месеца лишаване от свобода. Съдът отложи изтърпяването на наложеното наказание с изпитателен срок от три години.

На 21 юли 2021 г., при извършена проверка в два съседни търговски обекта в широкия център на Варна, стопанисвани от дружество в съсобственост с подсъдимия, се установява предлагане за продажба и използване в търговската дейност на различни стоки – дамски и мъжки дрехи, колани, чанти и други артикули, носещи знаци на общо 33 световно известни търговски марки, без съгласието на притежателите на изключителните права. Според назначената експертиза знаците, поставени върху намерените в магазините стоки, са сходни със защитените регистрирани търговски марки, което е предпоставка за объркване на потребителите и свързване на знака с оригиналните марки. Общата стойност на инкриминираните стоки, определена съобразно равностойността им по цени на дребно на правомерно произведени сходни стоки, представляващи регистрирани търговски марки по международен ред съгласно Мадридската спогодба, както и по реда на регламент на Европейския съюз относно марките, възлиза на сума от близо 585000 лева.

46-годишният подсъдим е с чисто съдебно минало. Той трябва да заплати направените по делото разноски за над 2000 лева. Веществените доказателства – различните стоки, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата, като след влизане на присъдата в сила следва да бъдат унищожени.

Присъдата на Варненския районен съд подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.