Кметът Благомир Коцев бе избран за заместник в националната делегация в Европейския комитет на регионите

Мисия Варна

24-04-2024, 16:50

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Европейският комитет на регионите е консултативен орган на ЕС, който представлява местните и регионалните власти в целия Европейския съюз.

Кметът на Варна Благомир Коцев бе избран за заместник в националната делегация на Европейския комитет на регионите. Това стана вчера по време на заседание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). На срещата бе обновен състава на международните делегации в органите на Европейския съюз, в които НСОРБ представлява българските местни власти. Избрани бяха и представителите в международни организации, в които членува националното сдружение.

За овакантените позиции в националната делегация в Европейския комитет на регионите Управителния съвет на НСОРБ утвърди трима кметове, а за техни заместници седем кмета, сред които е и Коцев. 

Европейският комитет на регионите е консултативен орган на ЕС, който представлява местните и регионалните власти в целия Европейския съюз и изразява мнение относно нови закони с отражение върху регионите и градовете. 

Европейският комитет е политическа асамблея, съставена от 329 членове и 329 заместници от всички държави в ЕС, които заемат изборна длъжност на местно или регионално равнище. Те заседават в Брюксел до шест пъти годишно, за да обсъдят своите становища по предложеното законодателство и да излязат с резолюции за по-нататъшните действия на ЕС.