Близо 1 млн. българи ще пътуват за Великден

Туризъм

25-04-2024, 16:56

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Някъде около 150 000 от тях ще бъдат в чужбина, а другите ще бъдат в България –хотели, къщи за гости и посещение на близки и роднини и приятели

Близо 1 млн. българи да пътуват в страната и в чужбина за предстоящите почивни дни около Великден, коментира пред БТВ Константин Занков от Институт за анализи и оценки в туризма. Причината - заедно с 2 май, който беше обявен за неучебен за децата, се събират 6 дни – от 1 до 6 май.

„Някъде около 150 хиляди от тях ще бъдат в чужбина, а другите ще бъдат в България –хотели, къщи за гости и посещение на близки и роднини и приятели“, уточни Занков.

Седмица преди празниците най-голям интерес има към спа курортите в България – за почивка между 3 и 4 нощувки. Голяма част от местата у нас вече са запълнени.

В спа курортите и къщите за гости резервациите са средно за 3-4 нощувки, а цената е варира според категорията на мястото за настаняване.

„Цените спрямо миналата година са завишени. Това завишаване е в рамките на 15-20% спрямо миналата година“, отбеляза Свидна Динева от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Относно цените на пакетите Константин Занков посочи, че в къщи за гости и семейни хотели човек може да резервира за около 120 лв. 3 нощувки със закуски – най-ниска цена. Пакетите стигат около 1000-1100 лв. за олинклузив с богата музикална програма.

За пътуванията зад граница голяма част от българите избират държави на Балканите за своята почивка заради възможността да пътуват с автомобил или автобус. Около 35 000 души ще бъдат на Великден в Гърция.

Пътуващите със самолет избират и по-далечни дестинации като  Тунис и Мароко.

Туроператорите отчитат, че вече има и ранните записвания за летните почивки. А експертите съветват преди да резервираме, да се запознаем с пълните условия на договора и да изискваме финансов документ за преведените пари.