Оборудват Спешната помощ на плажа с джетове

Туризъм

29-04-2024, 17:07

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Как лекарите по Черноморието ще реагират този сезон.

Медицинските лица на плажа да се придвижват с джетове, вместо с линейки и на всеки плаж да има медицински екип с поне един лекар. Това са част от промените в новата Наредба за водно спасяване. Досега част от концесионерите на плажовете обезпечаваха медицинската помощ за тях, като сключват договор с линейка, която да обслужва няколко плажа.

Промените в наредбата на практика са в сила от 5 април. Експертите обаче искат те да бъдат отложени с поне една година. 

„Така направените в последния момент промени ще окажат влияние върху живота и здравето на посетителите”, смята Иван Георгиев, експерт по водно спасяване. „Да, желателно е медицинският екип максимално бързо да стига до мястото на инцидента, но начините, по които е записано, са тревожни. Този медицински служител ще стигне с чантата за медицинска помощ на джет или по суша, но този човек трябва да носи със себе си и апаратура. Излиза, че трябва да придвижим скъпоструваща медицинска апаратура на високопроходима техника по плажа, било на спасителния джет. Това е опасно и за техниката, и за персонала”, смята Георгиев.

По думите му в нормативните документи няма изискване за медицински пункт или реанимационен. „Тази техника ще седи върха АТВ-то или джета, а не в реанимационен пункт ли”, пита Георгиев.

Освен това той е притеснен и от това, че на всяка ивица трябва да има лекар. „Няма такава възможност. Тези хора са работещи на постоянни договори към медицинските заведения. На всеки 5 поста трябва да има медицинско лице”, обясни Георгиев.

От бранша са притеснени и от други промени, като например работното време на спасителите.