Продължава кампанията по почистване на Варна

Мисия Варна

01-05-2024, 10:39

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Премахват незаконни сметища в "Максуда".

Кметът Благомир Коцев се срещна с граждани, които заявиха желанието си да се включат в кампанията със собствени сили, материали и техника/Снимка: Община Варна

Кемтът Благомир Коцев и група доброволци набелязаха следващите стъпки в кампанията на Община Варна „Мисли глобално, действай локално“. Една от тях е поетапното почистване по цялата дължина на бул. „Васил Левски“. Инициативата беше предложена от самите гости, които по думите им са били вдъхновени от акцията на Общината за почистването на Варна на 27 април.

Първа стъпка в тази посока може да се направи още този месец с почистването на незаконни сметища в участъка на булеварда от кръговото кръстовище на ул. „Девня“ в посока към автогарата. 

Преди това представители на Община Варна, доброволци и общностни лидери ще посетят квартала, за да разговарят с живущите там. Идеята е да бъдат чути нуждите им, да бъдат информирани за целите на кампанията и да бъдат привлечени в инициативата. Включвайки се в почистването, в бъдеще те сами ще следят за нарушения и така резултатите от кампанията ще бъдат по-трайни.  

Ще заложим на ефекта на счупения прозорец: хората изхвърлят отпадъците си там, където други преди тях са го правили и обратното – грижат се за местата, които са чисти и поддържани. Така кметът Коцев обясни пред доброволците желанието на ръководството на общината, почистването на Варна да не е еднократен акт, а да има дългосрочен ефект. 

От своя страна доброволците заявиха, че искат да постигнат ефекта на снежната топка и с примера си да увлекат най-напред хора от близкото си обкръжение, а в последствие все повече и повече варненци. 

По време на срещата си с кмета Коцев всички те се заявиха като хора на делата, които застават зад каузата за чиста Варна. Включват се в кампанията със собствени сили, материали и техника. Много от тях са познати на варненци като доброволци в преодоляването на щетите от бедствието през месец ноември миналата година. 

На срещата беше обсъдено още идеята към кампанията да се привлекат домоуправители от Варна, да се проведе информационна кампания в училищата и в детските градини. Всички бяха единодушни, че трябва да се засили контролът върху нарушителите. В това число са безотговорните собственици на домашни любимци, които не почистват след тях, и младежите, които във вечерните часове се събират на групи и рушат детските площадки. 

Призовават се гражданите също да бъдат активни, да снимат нарушителите, да подават сигнали по всички канали. 

Предвижда се освен с мащабни общоградски събития кампанията да продължи с редица локални инициативи в целия град. Такава например е и инициативата за почистване на сметищата по бул. „Левски“.