Авторски ръкоделия изработиха потребителите на дом "Гергана" за Великден

Животът

01-05-2024, 10:50

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изделията бяха подарени на кмета Благомир Коцев от директора на дома.

В навечерието на един от най-големите християнски празници - Великден, потребителите на Комплекс за социални услуги "Гергана" изработиха тематични авторски ръкоделия. Артистичните произведения са създадени по време на редовните занимания по трудотерапия в дома, с помощта на терапевтите, които водят занятията на възрастните хора. 


Изделията бяха подарени на кмета Благомир Коцев от директора на дома Валентин Пранджев. Той разказа, че материалите, които са използвани за изработката на великденските изделия са цветна хартия, салфетки и подръчни приложни елементи. В създаването на произведенията си, възрастните хора, всички над 70 години, са използвали и цветни бои, както и техники на лепене и декупаж. Темата на ръкоделията е вдъхновена от основните великденски символи - яйцата, козунакът, животните и пролетта. 


Яйцето е смятан за най - важния символ, залегнал във Великденските чествания - то се асоциира с Вселената, прераждането, настъпването на пролетта и новото начало, раждането на човека. Сладкият обреден хляб е символ на изобилие и краят на най-дългите пости в годината.  Животните, пъстрите цветя и цъфналите дръвчета са свързани с класическата символика за плодородието, изобилието и благодатта на пролетта.