АЗП: Няма основания за поскъпване на агнешкото месо, яйцата и козунака за Великден

Парите

01-05-2024, 10:55

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Цените са с около 5% по-високи в сравнение с миналата година.

Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата и козунака за Великден. През тази година не наблюдаваме повишение в цените на горива и електричество, които се отразяват на производството и търговията. Това е становището на Асоциацията за защита на потребителите. „Конкуренцията е достатъчно голяма и едва ли могат да се очакват драстични скокове в цените“, заяви Пейо Майорски. Според него единствено може да има спекулации от страна на търговците и веригите. Именно такива сигнали постъпват в АЗП.

Средната цена на агнешкото месо е около 28 лв. за килограм. Плешката излиза с около 20% по-евтина. Цените са с около 5% по-високи в сравнение с миналата година. Зелената салата струва средно около 70 ст. за брой, връзка репички и пресен лук – 80 ст. Яйцата са около 60 ст. за брой, като ако вземете 30 броя излизат по-евтино – около 40 ст. за брой. Разнообразните видове козунаци се предлагат на различни цени. Започват от 4.80 лв. и стигат до 10 лв.

Български фермери и търговци вече алармират, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20% по-ниски от тези на пазара, заяви Пейо Майорски, председател на Асоциацията за защита на потребителите. Той призова Българската агенция по безопасност на храните да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите.

От асоциацията съветват потребителите да търсят на видно място задължителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо. Българското е със син печат, а вносното - с червен, и хората не трябва в никакъв случай да купуват месо и яйца без печати, обясни Майорски.