Сериозен ръст на туристите се очаква през летния сезон от Централна и Източна Европа

Туризъм

01-05-2024, 11:14

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-сериозно увеличение при записванията се наблюдава в Полша – ръст от 50% спрямо миналата година.

Сериозен ръст на туристите по Българското Черноморие очакваме през летния сезон от страните от Централна и Източна Европа. Това обяви за TravelNews Мартин Петков, управител на туроператора “Гоу ту холидей” ООД (Go2Holiday), който представлява международния концерн ANEX Tour у нас. Най-сериозно увеличение при записванията се наблюдава в Полша – ръст от 50% спрямо миналата година. Подобно е положението и на пазар Украйна, като туристите идват с автобуси или собствен транспорт. Изключително добре вървят и с увеличение резервациите още в Чехия и Словакия, обясни Петков.

Туристите от четирите държави не спряха да идват по Българското Черноморие дори и по време на Ковид пандемията. Най-много посещават Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас, Златни пясъци и редица курорти на юг.

Пазарът в Сърбия се е събудил и е много добре след като през последните години имаше драстичен спад. Сърбите идват традиционно с автобуси и собствени коли, като те най-много обичат Несебър.

От Северна Македония също бяха спрели да почиват по Българското Черноморие, но за предстоящия летен сезон започват да се записват и ще се завърнат, коментира Мартин Петков. Той обаче не очаква ръст от Германия и Унгария, от където няма достатъчно полети до Бургас и Варна.

Концернът ANEX започва да оперира още във Великобритания и скандинавските страни. Оттам ще очакваме туристи през 2025 г., каза още Петков. Още през тази година от двата пазара се наблюдават сериозни ръстове в записванията при другите туроператори.