Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Варна Лайф

01-05-2024, 15:18

Снимка:

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ . Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"Ботушът" ще се играе на варненска сцена отново на 17 май.

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К.

Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че усещането трудът да е оценен е много приятно.

Наградите "Аскеер" са единствени по рода си театрални награди в България, при които отличията се дават "от артисти - за артисти" и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър.

11 са спектакловите категории, в които се раздават статуетките. Това ще са 30-те поред награди "Аскеер". За водеща женска роля са номинирани Климентина Фърцова за образа на Алис в "Отблизо" в Пловдивския театър, Мария Стефанова за Розовата дама в "Оскар и Розовата дама" в  Театър 199 и Радена Вълканова, която обаче играе мъжка роля - на Путин в "Хага" в Народния театър.

При мъжете "Аскеер" ще си оспорват освен Константин Соколов, Александър Тонев за ролята му на Михаил Василиевич Платонов в " Платонoff" в "Сфумато" и Йордан Ръсин за Принца в "Кулата" в Театър 199.

За режисура са номинирани Анастасия Събева за "Крали Марко - последната балканска легенда", Веселка Кунчева за "Преображението" и Валерия Вълчева за "Замъкът".

Първите две постановки са номинирани и за най-добро представление, като тройката се допълва от "Красива птичка с цвят зелен" на режисьорката Анастасия Събева.