Варненският Аквариум си има нов обитател (СНИМКИ)

Животът

08-05-2024, 14:44

Снимка:

Аквариум Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това е първият по рода си екземпляр в експозицията на Аквариума.

Очилат кайман е най-новият обитател на Аквариума във Варна. Досега в живата експозиция на атракциона с 92-годишна история не е имало подобно влечуго.

Кайманът е женски и е кръстен Меделин – на приток на река Амазонка, споделя главният акварист на Аквариума Мак Горанов. Крокодилът е на 3 години, дълъг е около 90 см, като се очаква да порасне до 1.40 м. Тежи около 4 кг.  Храни се един път седмично, предимно със замразена риба, информира darik.bg.

Кайманът обитава аквариум с обем 1500 л сладководна вода. Поддържа се температура от 26 градуса, за да се имитират условията в река Амазонка. Меделин съжителства с три костенурки и няколко вида риби.“Тъй като е постоянно добре нахранена, няма мераци да ги преследва. Пък и те са трудна плячка за каймана. В природата този вид крокодили са по-пасивни хишници и дебнат в засада“, обясни Горанов.

В началото младият крокодил все пак пробвал да захапе костенурките, но счупил няколко зъба. Тъй като е всеядно животно, очилатият кайма изял гъбите, които никнат върху дървената декорация в аквариума.

Меделин привлича интереса най-вече на възрастните посетители на Аквариума. Децата се изумяват повече от пираните и есетровата риба, която е най-големият жив експонат – дълга е около 1,20 м, посочи акваристът.

В атракциона могат да се видят около 100 вида риби, 1/3 от които черноморски обитатели, разположени в 16 аквариума. В тях има общо 45 тона черноморска вода.

Сред по-интересните видове в живата колекция са бодливите змиорки и  рибата таралеж. Уникалното при нея са отровните бодли и кълбовидната форма. В Аквариума може да се види и змиеглав – един от най-опасните хищници сред рибите, който изяжда всичко по пътя си. Сраховитият хищник убива повече риби, отколкото може да изяде, и не би простил дори на пираните.