Затворници лекуват стреса с йога и дихателни техники

Животът

10-05-2024, 12:32

Снимка:

“Изкуството да живееш”

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Програмата предстои да бъде осъществена в затворите във Варна и Пловдив през предстоящите месеци.

През изминалия месец се проведеде специална програма „Свобода зад решетките“ в старозагорския и врачанския затвор, целяща лишените от свобода да се научат да овладяват агресията си и да се чувстват по-добре. Инициативата е на международната хуманитарна и благотворителна организация „Изкуството да живееш“. Програмата се осъществява от специално обучени учители-доброволци на фондацията.

„Изкуството да живееш“ работи активно повече от 17 години в затворите в България, преподавайки курсове за освобождаване от стреса, както на лишени от свобода, така и на служителите в българските затвори и пробационни служби. Програмата предстои да бъде осъществена в затворите във Варна и Пловдив през предстоящите месеци.

Хуманитарният  проект „Свобода зад решетките“ стартира в България още през далечната 2006 г. с подкрепата на Министерството на правосъдието на Република България, обхващайки затворите в цяла България. В световен мащаб програмата съществува от 1992 г., провеждайки се в стотици затвори в САЩ, Русия, Великобритания, Южна Африка, Индия, Камерун, Малави, Намибия, Дубай, Косово, Хърватия, Полша, Дания, Сингапур, Нова Зеландия, Австралия, Италия и други. Проектната цел е подобряване на физическото и психическото здраве на служителите и лишените от свобода в затворите.

 Програмите на „Изкуството да живееш“ са докоснали животите на над 1 милион лишени от свобода в над 40 държави по света. Техниките, които се предподават, помагат за справяне със стреса и негативни емоции като гняв, агресия и неудовлетвореност. Те също спомагат за по-добър сън и имунитет, и по-спокойно и удовлетворено състояние на ума.

По време на проекта група от словенски професори и психолози са направили психологическо изследване с преминалите обучението лишени от свобода и са установили статистически значими подобрения в измерванията на емоционалното страдание, депресия, удовлетворение, агресия, безразличие и самоувереност. Други международни изследвания, най-вече в САЩ, при преминалите лишени от свобода курса, отчитат следните ползи и подобрения:

  • чувствително намаляване на злоупотребата с цигари и алкохол;
  • намаление на престъпленията в условията на рецидив;
  • значително подобряване на взаимоотношенията с другите лишени от свобода и сътрудничество с представителите на администрацията и другите държавни власти;
  • 80% от лишените от свобода отчитат подобрения на съня си като резултат от курса;
  • 60% от лишените от свобода смятат, че са по-малко склонни към агресия спрямо служителите, и приписват тази промяна на курса;
  • в затворите, където курсът е провеждан, служителите докладват за значително подобряване на сътрудничеството с лишените от свобода;
  • 75% от служителите, които са наблюдавали курса или са чули за него, отправят молба курсът да бъде организиран за тях и техните семейства.

“Изкуството да живееш” е неправителствена хуманитарна и образователна организация със специален консултативен статут към Икономическия и социален съвет  на ООН (ECOSOC).  Фондация “Изкуството да живееш” е най-голямата доброволческа организация в света и работи в тясно сътрудничество с големи международни организации  като Световната здравна организация (WHO) и UNICEF.