Серия от юбилеи отбелязва тази година СБЖ във Варна и в страната

Животът

10-05-2024, 16:39

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Отговорността на журналиста е голяма, но не по-голяма от благородството на тази професия, заяви кметът Благомир Коцев.

Отговорността на журналиста е голяма, но не по-голяма от благородството, съдържащо се в тази професия. Всички ние разчитаме на независимата българска журналистика, на това тя да отстоява истината, да бъде обективна, защото заедно  сме част от създаването на историята на нашия дом - Варна. Споделена е и отговорността ни за това, какъв град и какво самосъзнание ще оставим за нашите деца. С тези думи, на специална церемония по връчване на наградите „Златен тризъбец“ и „Златно перо“, кметът Благомир Коцев честити 100-годишнината от създаването на журналистическа организация във Варна. 

На тържественото събитие ръководството на Съюза на Българските журналисти (СБЖ) отличи заслужили варненски журналисти за успехи и отдаденост на професията. По думите на кмета Коцев, журналистиката заема ключово място във всяко общество и е от особена значимост в общите усилия Варна да бъде припозната и да се утвърди като модерен европейски град - град, за какъвто всички ние мечтаем.

На събитието днес, бяха отбелязани няколко важни годишнини в историята на българската журналистика - 180 години от началото на българския периодичен печат, 130 години от създаване на организирано журналистическо общество, 100 години от създаване на варненска журналистическа организация и 100 години от издаването на първия брой на варненския "Вестник на вестниците", който съществува и до днес и тази година издаде своето юбилейно издание. 

Голямата награда – пластиката на проф. Пламен Братанов "Златен тризъбец" получи Виолета Тончева, дългогодишен кадър на Радио Варна. Отличието, определено от специална комисия се дава за заслуги и изключителен принос за развитието на варненската журналистика. Варненските журналисти Мариета Бобева, Димитрина Енева, Румяна Попова и Владимир Константинов също бяха наградени за своя принос в професията с емблематичните значки "Златно перо". 

На церемонията  присъстваха председателят на СБЖ Снежана Тодорова, СБЖ-Варна доц. Георги Калагларски,  дългогодишни членове на съюза, журналисти и граждани. Гост на церемонията по връчване на наградите беше корейският политолог д-р Джейм Канг, който с гордост заяви, че семейството му е единственото в историята на Южна Корея с българско гражданство. Освен с качеството на своята журналистика и туризъм, Варна е световно известна с уникалния си Международен балетен конкурс, подчерта д-р Канг. По думите му, талантът на артистите, постигнали висоти в балетното изкуство в Корея, е открит именно на Балетния конкурс в морската столица на България.