Мотошествие с поклоннически маршрут ще се проведе днес от Плиска до Варна

Животът

11-05-2024, 10:00

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

То е с участието на мотоклубове от Шумен, Нови Пазар и Варна и е под надслов „По пътя на вярата и буквите“.

В деня в който почитаме светите братя Кирил и Методий, от първопрестолната Плиска до Варна ще премине голямо Мото шествие под наслов „По пътя на вярата и буквите“. Проявата е първа от съвместните проекти между Варненска и Шуменска област, които преди месец сключиха споразумение за партньорство.

Шествието, с участието на мотоклубове от Шумен, Нови Пазар и Варна под надслов „По пътя на вярата и буквите“ ще започне в 12,30 от Голямата базилика в първопрестолната българска столица Плиска.

Ще продължи в 13,00 часа през Двора на кирилицата, където ще се поднесат венци на паметника на Св.св. Кирил и Методий, а ученици от Училище „Св. Паисий Хилендарски“ в Плиска ще изпълнят химна в прослава на делото на светите братя.

Мото шествието ще завърши около 16,00 часа във Варна, в местността Сълзица, или както мнозина я помнят Караач теке, където се намира Ранносредновековния манастирски комплекс „Света Богородица“, открит край Варна през далечната 1921 година от братята Херман и Карел Шкорпил.

„Това е един от малкото добре запазени ранни български манастири от времето на цар Борис I, разказа директорът на музея Игор Лазаренко. Идеята, че е значимо, се появява заради намерения оловен печат на цар Борис I. При разкопките на църквата са установени саркофази, единият от които е изложен във Варненския музей. Това по думите на Лазаренко предполага присъствие не само на монаси, а и на членове на царската фамилия. Смята се, че след оттеглянето си от престола цар Борис I идва в манастира край Варна, който е бил един от четирите големи в Североизточна България. В него се е развивало изграждането на устоите на християнството. Имало е голям скрипториум, където са се преписвали книги, разпространявани в района, който е бил гъсто населен в периода VIII – X век, каза още Лазаренко. 

Обектът е проучван по-сериозно от 1996 г. до 2018 г., като е разкрита цялата сграда и е намерено аязмо. Голяма част от него е била унищожена през годините, защото там е имало средновековно селище и след това османско теке, заради което местността е известна като Караач теке, поясни директорът. Смята се, че една от най-старите икони на Богородица е била там, а сега тя се съхранява в старинния храм „Успение Богородично“ във Варна.