Доц. Борислав Цеков във Варна: Президентът не е политическа алтернатива

Новините

11-05-2024, 10:55

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Конституцията на Република България никак не е случайна, както и нейното създаване, каза още той.

Конституцията във фокуса на разговора с доц. Борислав Цеков, който гостува във Варна по покана на писателя Христо Стоянов и ГЕРБ – Варна.
 
Кои сериозни натрупани хронични проблеми на България – корупция, лоша администрация, недобро правоприлагане, законодателни несъвършенства, икономически дисбаланси се дължат на Конституцията и кои от тях ще се решат чрез промени в Конституцията? Отговорът е нито един. Това са проблеми на практическата политика, практическото управление,правоприлагането. Така коментира темата, свързана с последните промени в Конституцията доц. Борислав Цеков.
 
По думите му Конституцията на Република България никак не е случайна, както и нейното създаване. „Тя беше сблъсък на две големи тенденции в обществото, два големи страха - страха от реставрация на миналото и страха от реваншизъм. Тези два страха като политически сблъсък родиха големия смисъл на действащата Конституция – общественото равновесие. В стремежа си да създадат взаимни гаранции срещу двата страха, водещите фигури на Великото народно събрание създадоха една Конституция, основана на парламентарно управление, т.е. максимално представителство на разнородните социални интереси в обществото“, коментира експертът по конституционно право, посочвайки, че от 1989 година насам живеем в най-дългия демократичен период от развитието на България и голяма част от тази реалност се дължи на Конституцията - гаранция срещу свръхконцентрация на власт в един център.
 
Що се отнася до президентската институция, Борислав Цеков напомни, че концепцията, вложена в нея е на т.нар. неутрална власт. „Президентът не е политическа алтернатива, както кохортата около днешния ни президент се опитва натрапчиво да налага. Той не е и не може да бъде коректив на властта, в противен случай излиза извън територията, която Конституцията му е отредила. Той няма място на партийната лента, за да може в условията на тежка криза да бъде легитимният и признат фактор, който се ползва с доверието на партийни, политически и обществени фактори. Ако слиза на партийния терен, както Румен Радев го прави, видяхме как това се завъртя като снежна топка, за да стигнем до поредица от служебни правителства, фасада на едно пряко президентско управление и пряко осъществяване на изпълнителна власт – мащабни чистки в администрацията на всички нива, специалните служби, държавния стопански сектор и т.н.“, отбеляза Цеков и подчерта, че отговорността на президента е в това, че умишлено и целенасочено излиза извън институционалната територия, която Конституцията му отрежда, а самата тя се е превърнала в универсалната индулгенция за присъствие в политиката на много наши съвременни политически дейци.
 
Разговорът продължи с още интересни теми относно демокрацията, парламентарния модел на управление, кризите в държавата и механизмите за тяхното овладяване през годините и др.
Срещите разговори с видни политолози и експерти продължават. На 16 май /четвъртък/ от 18 ч. в Арт салона на Радио Варна гост ще бъде народният представител от ГЕРБ-СДС Любен Дилов.