Рекорден брой атлети се включват в Маратон Варна

Спорт

12-05-2024, 08:53

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Стартът и тази година е точно в 9:30 ч. от площад „Независимост“.

Рекордните над 1 200 бегачи се очаква да участват днес в  Маратон Варна. Събитието се организира със съдействието на Община Варна. Онлайн заявките за участие вече са затворени, но всички желаещи все още могат да се запишат за участие чрез късната регистрация. Повишеният интерес към деветото поредно издание на надпреварата наложи организаторите да подготвят допълнителни стартови номера.

Участниците могат да избират между три дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон на 21 км и по-кратката - на 10,5 км, което дава възможност да се включат повече любители на бягането. За най-малките и за начинаещите е предвиден градски крос с дистанция от 2 км. Регистрация за него може да се направи на https://activities.decathlon.bg/bg-BG/sport-activities/details/494638.

Стартът и тази година е точно в 9:30 ч. от площад „Независимост“. Първи потеглят участниците в класическия маратон и в полумаратона. В 9:40 ч. ще стартират бегачите на 10,5 км, а в 9:50 ч. ще бъде даден стартът на най-кратката надпревара на 2 км. 

За втора поредна година Маратон Варна посреща участниците с обновено трасе. След старта бегачите се отправят по централната пешеходна зона и навлизат от главния вход в Морската градина, а след това се включват за кратко по пътя Варна – КК „Златни пясъци“. Анимирана карта на трасето може да се проследи на: https://youtu.be/t3qjOVJpXhk. Подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени по стандартите на Световната атлетическа асоциация на всеки 5 км и на старт-финала. 

Контролно време на маратона е 5 часа. Рекордите от предишни години са притежание на кенийски атлети: при мъжете Осеа Тюей с 2.16:35 ч. от 2019 г., а при жените - Джабет Наом, която бяга преди три години за 2.33:08 ч. Последните шампиони от миналата година са Лабан Черийот при мъжете с 2.20:49 ч. и Маринела Нинева, която с 2.46:08 ч. защити титлата си от 2022 г.

Награждаванията в неделя се очакват от 11:30 до 12:00 ч. за 10.5 и 21 км, а призьорите в класическия маратон ще бъдат отличени около 13:00 ч. Парични премии са предвидени за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и за първите трима в другите две дистанции – на полумаратон и на 10.5 км. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания сред „ветераните“ над 45 г.

Тази година в Маратон Варна се включват елитни атлети от Кения и Мароко. При мъжете на класическата дистанция участва Шадрак Кимайо с личен резултат 2.12:52 ч. от надпреварата в Найроби. До него ще застане сънародникът му Кенеди Кипкемой Роно, който пристига като шампион на 10 000 м от състезанието в Момбаса (Кения), а преди седмица бяга полумаратон в Пардубице (Чехия) за 1.03:30 ч. Очаква се потвърждение и от двама класни маратонци от Мароко. 

При жените във Варна пристига 27-годишната Шейла Чебет, победителка от Сплит преди два месеца с 2.40:43 ч. Тя вече има и призово място в България с бронза си от тази година в Стара Загора. Конкуренция ще й бъде Рут Нанди, която преди месец грабна златото на полумаратона в Загреб (Хърватия) с 1.16:56 ч.

Авторитетно участие ще има в полумаратона на 21 км. Във Варна ще бяга световният шампион от 2017 г. на крос в смесената кенийска щафета Бернар Корос, който е с личен рекорд 1.04:15 ч. от Дювил (Франция) преди две години. Тази година сред записалите се отново има редица бегачи от Германия, Румъния, Украйна, Англия, Унгария, Турция. 

В надпреварата са поканени лекоатлетическите клубове и бегачески организации от цялата страна. В организацията се включват много спортни клубове и туристически дружества на територията на община Варна. За безопасността на бегачите по трасето ще се разчита на подкрепата на СТД „Академик Варна“, ТД „Родни Балкани“, IRun, както и на стотиците доброволци на „Доброволци с Устрем“. За поредна година доброволците от БМЧК-Варна ще участват с пунктове по маршрута за оказване на първа долекарска помощ. Желаещите да участват като доброволци все още могат да се включат чрез специалната регистрация в сайта на Маратон Варна - https://marathonvarna42km.com.

Емблематичното за града събитие е съпътствано от спортен празник с демонстрации и томболи с награди в зоната на старт-финала. От 9:00 ч. на площад „Независимост“ желаещите могат да се включат в демонстративни тренировки по художествена гимнастика, карате, йога за деца, табата, баскетбол, футбол, брейк, балет и други с помощта на треньори от варненските клубове и школи. На място ще се тегли и томбола с награди. 

Подробности, последни новини, детайлно трасе и начин за участие в Маратон Варна са публикувани на: https://marathonvarna42km.com/registracia.