Над 150 полицаи и над 100 доброволци обезпечават Маратон Варна 2024

Крими

12-05-2024, 09:01

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тазгодишното издание на надпреварата е девето поред, а броят на регистрираните бегачи достигна 1 200 души от 33 държави.

Над 150 униформени служители на ОД на МВР - Варна и „Общинска полиция“ ще се грижат за реда и сигурността на участниците и на публиката по време на маратона. По традиция в проявата се включват и повече от 100 доброволци от варненските туристически дружества, спортни клубове и Българския младежки Червен кръст – Варна. По трасето ще бъдат разположени 3 линейки и 6 подкрепителни пункта по стандартите на Световната атлетическа асоциация. 

Тазгодишното издание на надпреварата е девето поред, а броят на регистрираните бегачи достигна 1 200 души от 33 държави, разположени на 5 континента. 

Община Варна е основен партньор на лекоатлетическото състезание и активно участва в организацията и осигуряването на наградения фонд на маратона. Лично кметът Благомир Коцев ще даде старт на надпреварата и ще награди призьорите в различните дистанции. Тази година медалите са с изображение на един от символите на Варна – резиденция „Евксиноград“, разкриха организаторите. 

Много елитни български бегачи и рекордьори от маратони и полумаратони в чужбина са заявили участието си в спортната надпревара в неделя, съобщи Десислава Календжиева, организатор на проявата. Сред тях са Хасан Ухрид от Мароко с личен рекорд от Флоренция (2015 г.) и вицешампион от полумаратона в Неапол (2023 г.) и Адал Синтайею от Етиопия, която отбеляза личен рекорд през 2016 г. в Касел, Германия. Двамата ще се включат в класическата дистанция от 42 км. В полумаратона във Варна ще участва Мохамед Чаабут от Мароко, шампион от маратона в Авейро, Португалия преди по-малко от две седмици. Любопитен е фактът, че тази година в класическата дистанция се включва участник на 76 години. 

За втора поредна година маратонът ще се проведе по ново сертифицирано трасе. Стартът е от пл. „Независомист“ в 9:30 ч. за дистанциите 42 и 21 км, 9:40 ч. за 10-километровото бягане и 9:50 ч. за най-кратката дистанция от 2 км кросово бягане. 

Участниците ще преминат през пешеходната зона на бул. „Княз Борис I“, преди да навлязат в Морската градина през колонадата на пл. „Антон Новак“. Голяма част от трасето е през парка, след което ще продължи по бул. “Княз Борис I” до обръщача на резиденция „Евксиноград“. Анимирана карта на маршрута може да се проследи на: https://youtu.be/t3qjOVJpXhk.