Черно море излиза за медал срещу Левски

Спорт

12-05-2024, 09:28

Снимка:

ПФК „Черно море“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Залогът на „Герена“ е огромен.

Левски приема Черно море днес от 19:30 часа в особен двубой, който крие доста интриги.

Затова и страстите може да бъдат нажежени до червено.

Залогът е голям и за двата тима, макар и по различен начин.
Сблъсъкът ще е първият, след като фенове на Левски понечиха да съблекат на тренировка Николай Костов. Треньорът, който не спира да казва, че носи отговорност, но не понечи да хвърли оставка поне от кумова срама, въпреки че отборът загуби по срамен начин 4 от последните си 5 шампионатни мача.

Ръководството на клуба също избяга от отговорност, след като допреди месец бе сигурно, че подновяването на контракта на Костов е просто формалност. Все пак на „Георги Аспарухов“ „събраха сили“ да обявят, че „като ръководство заставаме твърдо зад Николай Костов в оставащите мачове до края на шампионата“, но допълниха, че договорът му няма да бъде удължен и вече се работи по намирането на нов треньор. Та в неделя вечер срещу Черно море Костов ще чуе част от голямата песен на Маргарита Хранова „Оставаме“… Но което всъщност ще означава „По-близо до тръгването“. С култовото изпълнение завършва още по-култовият филм „Оркестър без име“. А ако Костов със сложния си за разбиране футбол се чуди защо „Не оставаме“, то отговорът е, че сините приличат на оркестър без диригент – в представянето в дефанзивен план няма вярна нота.

Мачът на „Герена“ ще е и първият, след като Черно море победи с 1:0 Локомотив Пловдив. След него се породиха доста въпросителни около това дали архитектът на отличния сезон Илиан Илиев ще чуе в клуба песента „Оставаме“, или националният селекционер ще я слуша единствено в БФС. „От Черно море няма някакви запитвания да се продължава, конкретно нищо… Със сигурност, ако стигнем до евротурнирите, за мен ще е предизвикателство да се опитаме и там. Но за да се случат и там нещата, трябва да има предложение от Черно море, за да говорим и с футболния съюз“, изстреля специалистът. Илиан обаче заслужава „Оставаме“ и на „Тича“. Защото неговият отбор в голяма част от кампанията бе като отличен оркестър, а името на диригента е добре известно. Това е и причината варненци да пристигнат на „Георги Аспарухов“ с 11 точки аванс пред сините, срещу които Илиев винаги е най-амбициран да спечели.

Всъщност неделният сблъсък е и с мирис на медали. За жалост на Левски обаче той е по-скоро такъв за моряците. Които, ако стигнат до трите точки, ще си гарантират най-малко бронзовите (б.а. – до края на шампионата ще остават само още 3 кръга и тимът ще е недостижим за Локо Пд и Левски). Досега те са ги печелили два пъти в историята си – през сезони 1953 и 2008/09 (б.а. – най-големият им успех си остава титлата от 1937/38). Нещо повече, варненци ще имат добри шансове да се преборят за среброто, което никога не са достигали. А то може да им донесе и квота за Лига Европа, а не за Лига на конференциите, ако Лудогорец спечели Купата на България.

Сините математически имат шансове за третото място. Но то минава само през трите точки днес и успехи до края на кампанията, които трябва да са задължително съпътствани и от неизменни провали на гостите.

През есента Левски единствен победи Черно море – с 1:0 у дома. През пролетта обаче потъна в морето – 1:3 на „Тича“, 1:5 от Лудогорец и 0:2 и 1:3 от ЦСКА. Николай Костов и момчетата му са длъжни поне малко да поизмият срама. Първата стъпка трябва да е днес, пише "Тема спорт".

Срещу амбициозен противник обаче това няма да е лесна задача. Варненци все още нямат победа като гост през 2024-а. Но с успех на „Герена“ ще заличат лошите спомени от предишните визити.