Иван Грошев: Очакваме по-добър туристически летен сезон

Туризъм

12-05-2024, 20:51

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния.

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок. Това прогнозира за БНР Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона през следващата седмица. Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Иван Грошев.

"От пазар "Англия" очакваме приличен ръст, от Германия очакваме да се задържи постигнатото от миналата година - въпреки липсата на полети, в Централна Европа постигаме една зрялост, ръстът няма да бъде така зашемятаващ както миналата година. Но пък обемът вече е доста голям. Допускам, че Полша ще се представи доста добре, пазари №3 и 4 ще бъдат Чехия и Германия, каза Грошев.

През тази година има по-висок дял на ранните записвания от пазар "Западна Европа" и след отпадането на ковид мерките туристите се завръщат към обичайното си поведение коментира Иван Грошев. Първите туристи от Великобритания пристигнаха на 2ри май, но в началото на сезона курортните зони нямат пълната готовност за посрещане на гости.

"Те виждат едни полуготови, полуотворени курортни зони. Не са отворени магазини, заведения. След което на следващата година те решават да дойдат по-късно и така влизаме в едно естествено скъсяване на сезона".

С цел привличане на повече туристи страната ни има необходимост от добра комуникационна политика, която да изтъкне предимствата на дестинацията, допълни Иван Грошев.