Премахват преместваеми съоръжения, които не се вписват в градската среда на Варна

Мисия Варна

13-05-2024, 18:17

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Започна измиването на спирките на градския транспорт и остойностяването на щетите по тях.

Кметът Благомир Коцев нареди премахването на всички преместваеми съоръжения, които не отговарят на очакванията на гражданите за естетически издържана и приветлива градска среда. Някои от тях, като нефункциониращи от години телефонни кабини, метални конструкции за външна реклама, детски атракциони и други, вече са демонтирани от централните части на Варна, отбелязаха в отчет пред кмета служители на отговорните дирекции. 

В момента тече проверка и на всички преместваеми търговски обекти на територията на общината. Проверяват се разрешителните им документи и захранването им с електричество. По време на оперативка на администрацията днес районните кметове бяха ангажирани да засилят контрола на търговските обекти, които замърсяват, най-често с хранителни отпадъци и опаковки. Вече има глобени собственици, на други са издадени предписания за по-редовно почистване. 

Утре започва поетапната подмяна на неработещото осветление в Морската градина, докладваха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ (ИИБ). Предстои рехабилитация на съоръженията и в централната част на града. 

Също във връзка с привеждането на градската среда в по-приветлив за гражданите и туристите вид започна измиването на спирките на градския транспорт. Заместник-кметът Диан Иванов, в чийто ресор е общинската собственост, информира, че най-малко 200 спирки ще бъдат почистени. Успоредно с това ще започне и поетапното отстраняване на щетите по тях. С приоритет ще бъдат най-натоварените спирки, откъдето минават повече автобусни линии. 

По време на сутрешната оперативка беше решено да започне процедура за концесиониране на обществените тоалетни на територията на общината, включително и в Морската градина. Отчетено беше, че те от години не се поддържат и се нуждаят от основен ремонт. В парка функционират самопочистващи се санитарни контейнери, но те често стават обект на вандалски набези, информираха от общинското предприятие по озеленяване.  

Предприети са действия за възстановяване на захранването на чешмата на Крайбрежната алея под Морското казино. Преди пускането на водата ще бъде взета проба от Регионалната здравна инспекция, информираха от ресорната дирекция. 

Кметът Коцев изиска още пълен доклад за състоянието и необходимостта от ремонт на всички платформи и асансьори в подлезите, голяма част от които не работят поради вандалски набези. През миналата седмица са подписани договорите за ремонт. Предстои възлагане и до края на тази седмица ще има работещи платформи, увериха от дирекция ИИБ. 

Районните кметове информираха, че фирмите, ангажирани с косенето на тревните площи, нямат достатъчно наети работници и това затруднява работата във всички части на града. Въпреки това, почти навсякъде е приключила първата коситба. Обмисля се възможността през следващата година Общината да проведе открита процедура по възлагане на дейностите. Кметът Коцев поиска паралелно с тези косенето да започне и резитба на клоните, които пречат на преминаването на пешеходци и затрудняват видимостта на водачите.