Военноморският музей с вход свободен и богата програма в Нощта на музеите

Животът

14-05-2024, 15:36

Снимка:

Военноморски музей - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Посетителите ще могат да разгледат и най-новата изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“.

На 18 май (събота) от 18:00 до 22:00 ч. с вход свободен и специална програма Военноморският музей се включва в Европейската инициатива „Нощ на музеите“.

Наред с постоянната вътрешна и външна експозиция посетителите ще могат да разгледат и най-новата изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“, в която са представени икони, рисувани през XVIII и XIX век, представящи героичното като част от православната иконография.

Нощта ще бъде открита със специален топовен салют от средновековно корабно оръдие и концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

Изкушените от морската тематика ще имат възможност да се научат да мятат хвъргало и връзват здрави моряшки възли, както и да се запознаят отблизо с въоръжението, снаряжението и униформите на българите през вековете.

ПРОГРАМА

18:00 – 22:00 ч. – Вход свободен за постоянната експозиция и временната изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“;

18:00 ч. – 22:00 ч. – На всеки кръгъл час топовни залпове от средновековно корабно оръдие с Клуб миноносец „Дръзки“;

19:00 – 20:00 ч. – Концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили;

18:00 – 22:00 ч. – Демонстрация на въоръжението, снаряжението и униформите на българите през вековете с Клуб миноносец „Дръзки“;

19:00 – 22:00 ч. – „Училище за моряци“ – как се връзват морски възли.