Близо 100 деца бяха отличени за рисунки и литературни творби на конкурса „Детско море“

Варна Лайф

14-05-2024, 18:47

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кметът Благомир Коцев поздрави победителите и участниците във форума.

Кметът Благомир Коцев поздрави победителите в конкурса „Детско море“ на специална церемония по награждаване, днес в зала „Пленарна“ на Община Варна. Инициативата, която приканва децата на България да разгърнат своя художествен и литературен талант на морска тематика, тази година отбелязва своя 25-годишен юбилей. Организатор на инициативата е Моряшкият професионален съюз - Варна. Конкурсът е посветен на Международния ден на детето – 1 юни и на Деня на моряка – 25 юни.

Морето дава хоризонт на мисълта, усещане за благополучие, щастие и творческа свобода. Вие децата, необременени от ежедневието на възрастните, притежавате най-точните сетива за завладяващата магия на морето. Впечатлен съм от произведенията които сте създали, от креативността, която сте проявили. С тези думи, кметът Коцев се обърна към участниците в конкурса. Той им пожела да развиват своя талант, да пазят морето в сърцата си и да се завръщат винаги във Варна – домът ни на морския бряг. Кметът Коцев използва възможността да поздрави членовете на Моряшкия професионален съюз с предстоящия им празник и да им пожелае  вятър в платната. 

Вече четвърт век конкурсът „Детско море“ събира хиляди участници на възраст между 3 и 12 години, които разказват истории за това, как виждат българското море в свои авторски художествени и литературни произведения. Тази година свои рисунки представят над 1 200 деца от цялата страна. В конкурса участват близо 100 литературни творби. 

На събитието присъстваха също заместник-кметът по образованието и културата Павел Попов, ръководството на Моряшкия професионален съюз, моряци, родители, ученици и ръководители на творчески школи и работилници.