Само един ученик иска да повиши оценката си от матурата във Варна

Животът

14-05-2024, 19:23

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На 20 май ще се положат изпитите по профилирана подготовка.

Зрелостниците тази година ще имат възможност да се явят на матура за повишаване на оценката си, след като вече са положили изпит, но не са доволни от резултата си или за целите на кандидатстването. Това припомни Ирена Радева, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Само едно заявление е подадено във Варна за корекция на оценката.

На 20 май ще се положат изпитите по профилирана подготовка, а в професионалните гимназии - задължителен държавен изпит по професионална квалификация. До 5 юни ще се проведе и втората част от този изпит - по практика по професията, обобщи Радева, цитирана от Радио Варна.

3813 дванадесетокласници ще се явят на матурата по Български език и литература, 9 от тях са с специални образователни потребности.

1593-ма ще положат зрелостен изпит по профилиращ предмет, а 1884 - по теория на професията. Все повече ученици избират професионални паралелки. Това отговаря на структурата на държания план-прием, каза Радева.

По думите й образованието напълно адекватно отговаря на изискванията на бизнеса, от професионалните гимназии излизат достатъчно кадри, необходими за различните сфери на стопанския живот.

В следващия план-прием най-много ще са техническите паралелки - професионалното направление "Техника" - 22%. Архитектура и строителство - 6%. Следващата учебна година е предвидено за първи път да има паралелки от направлението "здравеопазване".

Паралелките, които подготвят професионалисти в сферата на услугите, в това число и "Туризъм", съставляват 14% от общия брой.