Варненските работодатели масово отказват да договарят работни заплати в КТД

Животът

15-05-2024, 08:28

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Здравословните и безопасни условия на труд също се нарушават, но това е повсеместно в цялата страна.

Варненските работодатели масово отказват да договарят работни заплати при подписването на колективните трудови договори (КТД), каза пред БТА в крайморския град вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов, който представи проучване на синдиката за спазване правата на служителите в страната. Според него това е в противоречие с новата европейска директива за минималните възнаграждения и насърчаване на колективното договаряне. Хората ги интересуват преди всичко заплатите, а не толкова допълнителните придобивки, които се залагат в КТД, допълни Капитанов. 

Той каза още, че друго често срещано нарушение във Варненско е работодателите да осигуряват договореното в КТД за всички служители, а не само за синдикалните членове. Поради тази причина КНСБ ще направи предложение в работната група към Министерството на труда и социалната политика такива действия да бъдат считани за нарушаване на синдикалните права, допълни Капитанов.

Вицепрезидентът на КНСБ съобщи, че други чести нарушения на работодателите във Варненско са да разпореждат на служителите си кога да ползват отпуските си, както и да не спазват изискванията при полагане на извънреден труд. Здравословните и безопасни условия на труд също се нарушават, но това е повсеместно в цялата страна, а не само във Варна, каза Капитанов.