Отбелязваме Международния ден на семейството

Животът

15-05-2024, 08:41

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Днес отбелязваме и Световния ден за борба с климатичните промени.

15 май е Международният ден на семейството. Денят е учреден през 1993 г. от Генералната Асамблея на ООН и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Международният ден дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството, и увеличава знанията по социални, икономически и демографски процеси, които ги засягат. Световният ден на семейството има за цел да привлича общественото внимание към редица проблеми в семейната среда.

В своята резолюция Общото събрание на ООН също така отбелязва, че разпоредбите, свързани със семейството, продължават да предоставят насоки относно начините за засилване на политическите компоненти и програми, насочени към семействата като част от цялостен подход към развитието им.

Международният ден на семейството е вдъхновил серия от събития за повишаване на осведомеността, включително и на националните семейни дни. В много страни този ден дава възможност да се изтъкнат различни области на интерес и значение за семействата.

Църквата чества днес паметта на преподобния Пахомий Велики. Той е роден през 292 г. в Тиваида, Египет (близо до днешния град Луксор), в семейство на родители езичници. На 20-годишна възраст постъпил в римската войска, където служил заедно с войници християни и от тях научил за християнската вяра, впечатлил се от тяхната нравственост. След уволнението си от войската Пахомий основно се запознал с християнското учение и приел кръщение. Тогава решил да последва примера на някои християнски отшелници, които вече се подвизавали в пустинята в пост и молитва, и отишъл в Горна Тиваида. Там потърсил духовно ръководство от известния подвижник Паламон и му станал съвършен подражател. 

След смъртта на своя духовен баща в 320 г. Пахомий основал малък манастир на остров Тавена в река Нил. Скоро вестта за неговата святост привлякла много монаси и обителта се разраснала, а свети Пахомий станал един от великите подвижници в пустинята. Той се смята за основател на общежителното монашество, т.е. монаси, които живеят в общности, имат обща молитва всяка сутрин и вечер, обща работа, общи приходи и разходи, общи ястия и еднакво скромно облекло. Храната им основно била от растителен произход. Монасите избягвали да говорят помежду си и общували с кимане, лицата си покривали така, че да не виждат встрани. Обувки използвали рядко. Всяка събота и неделя на общото богослужение вземали свето причастие.

С благост и строгост преподобният Пахомий успял да ръководи стотиците монаси в осемте манастира, за които се грижел като любящ баща. Чрез мъдри съвети и личен пример ги насърчавал в стремежа им към святост. Поради своята дълбока вяра и човеколюбие свети Пахомий бил надарен от Бога с благодатта да извършва чудеса.

През 348 г., докато се грижел за заболелите от чума монаси, сам преподобният Пахомий се разболял и починал на 9 май. 

Днес отбелязваме Световния ден за борба с климатичните промени. Изменението на климата е една от най-големите заплахи за живота на нашата планета. През 20-ти век средната температура се е повишила средно с 0.6 градуса, което води до така наречен парников ефект – затопляне на долната част на атмосферата. Ако темповете на глобалното затопляне са все така интензивни, след 30 години повече от половината хора на Земята ще страдат от недостиг на вода, а 2,5 на сто от населението на планетата ще гладува. Така, че следващият път когато се качите на колата си или оставите да свети осветлението в дома си, без да е необходимо, помислете повече....