Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Новините

15-05-2024, 08:49

Снимка:

Сдружение „Черноморски изгрев“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В началото на юни отново ще има заседание на работната група в Областна администрация, която трябва да намери решение на проблема с лодкостоянките.

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно документът няма да бъде приет в този вид. Той е бил обсъден в понеделник на среща между рибари и представители на Общинския съвет.

„Докато не бъдат изчистени всички проблемни текстове в наредбата, тя няма да бъде приета и ще продължи да действа настоящата, която беше гласувана преди две години“, каза за Радио Варна Емил Милев, който е председател на Сдружение „Черноморски изгрев“. Той уточни какви са исканията на рибарите: „Искаме предвидимост и дългосрочност. Настояваме за дългосрочност на договорите, а не всяка година да зависим от благосклонността на председателя на комисията и групата около него. Имаме уверението от администрацията, че това ще залегне като точка в наредбата. Другото, което искаме, е равнопоставеност на всички риболовни кораби по Черноморието и финансови облекчения за стопанския риболов, каквито има по всички други нащи пристанища“.

Емил Милев коментира и решенията, които се търсят на проблема с лодкостоянките във Варненско. „В началото на юни отново ще има заседание на работната група в Областна администрация, която трябва да намери решение на проблема. Нещата все още са на етап предложения и обсъждания. Не мисля, че нещо ще се промени в близките години. Начинът, по който се подхожда е много несериозен. Дадохме конкретни предложения за лодкостоянки, при които документите са задвижени и могат бързо да бъдат узаконени и ремонтирани. Това би могло да бъде направено от общината, която има бюджет и може да реализира тези проекти. Дават ни се нереални обяснения, като това, че не могат да намерят документите“, каза още председателят на „Черноморски изгрев“.