Обмислят създаването на индустриална зона за рибарство и аквакултури на острова под Аспаруховия мост

Мисия Варна

15-05-2024, 18:15

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Към него да се обособи клуб за спортно ветроходство и кану-каяк, предлагат съветници от Варна.

Индустриална зона за рибарство и аквакултури да бъде създадена във Варна. Това предложение на общинските съветници от „Има такъв народ“ получи подкрепата на колегите им от комисията по “Туризъм, търговия и рекламна дейност”.

Идеята е зоната да бъде изградена върху два общински имота с обща площ 75 хил. кв. м  на територията на бившето корабно режище, намиращо се на острова под "Аспаруховия мост"  Индустриалната зона ще бъде с фокус рибарство, обработка на риба и рибни продукти, ремонт и текущо поддържане на риболовни и развлекателни кораби, както и база за спортен риболов и спортно ветроходство.

Вносителите предлагат там да бъдат изградени рибна борса и рибарско пристанище със зона за обслужване и на плавателни съдове, извършващи спортен риболов. Обособяването на част от територията като кораборемонтен район също фигурира в предложението на съветниците от „Има такъв народ“. Зоната ще е специализирана в предоставянето на съоръжения и площи за извършване на ремонти на рибарски кораби и развлекателни плавателни съдове, включително яхти.

Друга идея е да се създаде клуб за спортно ветроходство и кану-каяк и обособени към него зони за съхранение на канута, гребни и ветроходни лодки. Необходимостта от такива площи е продиктувана от увеличаващия се брой любители на водните спортове във Варна, аргументират се вносителите. Те предлагат също да се оформи и търговска зона, като разположените върху нея обекти се отдават под наем.

В рамките на заседанието стана ясно, че е сформирана работна група, която обсъжда възможности за подготовка на проектни предложения. С тях Община Варна ще кандидатства за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г.