Кой кой е в листата на ГЕРБ – СДС във Варна: Красен Кралев с номер 2

Новините

17-05-2024, 08:58

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вторият във варненската листа на ГЕРБ – Красен Кралев, няма голяма необходимост от представяне, особено в родната си Варна. Гордее се, че корените му са именно от „Перлата на Черноморието“, където завършва и висшето си образование като възпитаник на Медицинския университет. След това специализира в САЩ – мениджмънт на политически кампании, в университета на Южна Каролина. Експерт в областта на публичните комуникации, рекламата и маркетинга, бизнесмен и едно от най-големите имена в тази сфера преди да избере да влезе в голямата политика.

Във Варна го помним и като дългогодишен президент на „Черно море“ в едни от най-успешните години на тима – 1993 г. до 2001 г. След това няколко години оглавява Обществения съвет на ФК „Черно море“ и застава отново начело на Надзорния съвет между 2003 г. и 2007 г. По негово време, през 2006 г., отборът успява да достигне до финала на Купата на България и постига добри резултати в шампионата.

Популярността на Красен Кралев обаче достига други измерения когато започва работата си в Министерството на младежта и спорта – единодушно е определян като „най-успешният, амбициозен и работлив спортен министър, който е имало“. Той превръща спорта в приоритет и водеща политика, прокарва важни реформи и прави възможно изграждането на над 100 спортни обекта в страната. Извън министерското кресло, Кралев е едно от главните действащи лица в Народното събрание, където съсредоточава усилията си в сферите на спорта и туризма. От ноември 2017 г. представлява Европейския съюз като член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA).

„Портретът“ му обаче трябва да бъде допълнен и с още два любопитни щриха за разностранната му личност – миналото му на маратонец и елитен спортист, както и творчеството му като художник с няколко самостоятелни изложби.

В младостта си варненецът е шампион и бегач на дълги разстояния. Пред 1986 г. чупи държавния рекорд по бягане на 20 км за юноши с време 1 час, 6 минути и 15 секунди, който остава непостижим и до днес. Състезава се в бяганията на 2000, 3000 м с препятствия и дългите дистанции на 5000 и 20 000 м. Участва в националния отбор по кънтри крос на Балканиадата през 1986 г. и 1987 г., с който печели бронзов медал на два пъти.