Изложба вкаменелости "Загадките на Земята - Изчезналия живот" откриват в Провадия

Животът

18-05-2024, 08:41

Снимка:

ДГС-Провадия

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Експозицията ще бъде открита на 18 май, от 19.00 часа, в залите на културния институт и е по повод Нощта на музеите.

Историческият музей в Провадия открива изложба „Загадките на Земята – Изчезналия живот“ с минерали и фосили от частната колекция на Асен Христов от ДГС-Провадия. Експозицията ще бъде открита на 18 май, от 19.00 часа, в залите на културния институт и е по повод Нощта на музеите. Посетителите ще могат да видят над 100 вкаменелости, които Христов е открил на различни места в страната, като най-интересни са вкаменените дървета и и миди, амонити, наутилуси, морски таралежи и мн.др.

В част от витрините са експонирани морски гъби, бриозои, белемнити, прешленести морски червеи, брахиоподи и миди пробивачи, които са типични само за Провадия. Към тях от музея са добавили скални образци типични за страната ни. За изложбата Христов е предоставил и вкаменени скариди, зъби от акули, морски скатове и др.

„Загадките на Земята – Изчезналия живот“ може да бъде видяна от гостите на Провадия до края на лятото. След това всички експонати ще се върнат в сградата на ДГС-Провадия, където Христов е устроил изложбена зала на последния етаж. В нея той провежда уроци по Горска педагогика и е готов да приеме всички желаещи ученици при заявки от техните преподаватели.