Зоопаркът във Варна се увеличил с 34 бебета от началото на годината

Животът

19-05-2024, 09:25

Снимка:

Nova TV

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-интересното засега е двугърбото камилче.

От началото на годината са се родили цели 34 бебета във варненската Зоологическа градина. Това разкри зоологът Пламена Каразутева пред "Нова телевизия".

В момента върви и трескава подготовка за лятото, когато традиционно има много посетители.

И тази година навръх професионалния празник в зоопарка във Варна настроението е приповдигнато. Най-вече сред животните. А за посетителите се предвиждат много изненади.

"Решили сме още повече игри да има до края на годината, както и следващите години. И това да го превърнем в тенденция на нашия зоопарк”, коментира Каразутева.

"От началото на годината са родени 34 бебета, като най-интересното засега е нашето двугърбо камилче, което се роди на 3 април пред посетители. Имаме и муфлони, виетнамски прасета, кози”, разказа още Пламена Каразутева.

Наред с бейби бума от зоокъта напомнят и за важната си мисия.

„Зоопарковете имат изключителна роля в опазването на природата и опазването на биологичното разнообразие. Също така зоопарковете смениха изцяло своя облик, като се съобразяват с новите изисквания”, обясни  Иванка Стоянова,  директор на зоопарка във Варна.

А зад всичко това стои труда на целия персонал.

„Всяка година има непрекъснати обновявания и текущи освежавания на местообитанията на животните”, обясни Нора Люцканова,  уредник зооколекция.

„Усещането е изключително приятно - да се разпознава труда, който полагаме всеки ден за обитателите на зоопарка.  Ежедневно, да, понякога без почивка дори се налага. Особено, когато имаме някои видове малки. За нас това е мисия. Това не е само работа. Това е мисия и ние сме отдадени всеки ден”, заяви Пламена Каразутева.