Варненски митничари участваха в международен семинар за защита на интелектуалната собственост

Крими

19-05-2024, 09:37

Снимка:

Митница Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Форумът беше организиран от Държавния департамент на САЩ.

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Варна участваха в международен семинар на тема „Борба с престъпленията срещу интелектуална собственост, улеснени чрез корупция“, съобщават от дирекцията.

Форумът беше организиран от Държавния департамент на САЩ и Департамента по правосъдие на САЩ. Той се проведе във Варна в периода 14 -16 май 2024 г. и в него участваха митнически служители, полицейски служители и прокурори от четири държави - България, Румъния, Молдова и Украйна. 

В широкия формат на обучението бяха дискутирани новите предизвикателства в борбата срещу фалшифицирането на стоки, идентифицирането им в международни вериги на доставки и корупция, наказателно преследване на трафика на фалшиви стоки.

По време на международния форум участниците посетиха Териториална дирекция Митница Варна, където имаха възможност да се запознаят с работата на българските митнически служители за закрила на интелектуалната собственост. Заместник-директорът на ТД Митница Варна Виолета Конова поздрави гостите от името на ръководствата на Агенция „Митници“ и на ТД Митница Варна. Тя подчерта ролята на митническата администрация като сериозен фактор в борбата срещу трафика и разпространението на фалшиви стоки. От началото на годината задържаните от Агенция „Митници“ стоки, нарушаващи права върху интелектуалната собственост, са в пъти повече от същия период на миналата година. 

Началникът на отдел „Митническо разузнаване и разследване” към ТД Митница Варна Тодор Тодоров посочи най-характерните случаи на задържани в морската митница фалшиви стоки с контейнери от Китай, сред които десетки хиляди детски играчки, парфюми и тоалетни води, авточасти и аксесоари, както и голям брой ръчни и акумулаторни инструменти, имитиращи световноизвестни марки. Тодоров запозна участниците с прилагането на практика на европейското митническо законодателство в областта на закрила на правата върху интелектуалната собственост и на Регламент (ЕС) № 608/2013 на Европейския парламент и на Съвета.

Голям интерес и широка дискусия предизвика и презентацията от ТД Митница Варна с фокус върху българските морски граници и доставките с контейнери на тема „Европейска стратегия за интегрирано управление на границите, прилагане на ефективни мерки за граничен контрол срещу компрометираните международни вериги на доставка и нелегалното разпространение на фалшифицирани стоки“. Беше разяснена типологията и идентифицирането на фалшифицирани стоки на базата на реални примери от опита на митническите служители в ТД Митница Варна. Участниците в семинара изразиха благодарност към Агенция „Митници“ за споделените добри практики и задълбочени професионални анализи.