Във Варна бе открита най-голямата монетна експозиция в страната

Животът

19-05-2024, 23:04

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Монетната изложба разполага и с интерактивно дигитално табло, където желаещите могат да се включат в познавателни игри, подходящи и за деца, и за възрастни.

В Археологическия музей във Варна бе открита най-голямата по площ монетна експозиция в страната. По думите на директора на Регионалния исторически музей (РИМ) в града д-р Игор Лазаренко тя съдържа в синтезиран вид това, което показва целият музей от Античността, Средновековието и Новото време.

Нумизматичната сбирка на Варненския музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки. Досега тя не бе експонирана в залите, а представлява един от четирите големи фонда на културния институт, съдържайки най-голям брой фондови единици, обърна внимание Лазаренко. Според него сега колекцията е представена по един наистина подобаващ начин в 28 витрини, в които хронологически и типологично са подредени монети от близо 2 500 години. Най-ранните форми са т.нар. стрели и делфини, а най-новите са османските парични средства, които са използвани до началото на ХХ век. 

Монетната експозиция е направена по проекта за развиване на Варненския регионален музей като мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване. Той е финансиран с европейски средства по програмата „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с общ бюджет 810 965 лева и се осъществява в партньорство с Икономическия университет във Варна и музея „Нордланд“ в Норвегия. Друга част от придобивките по него са обновената зала „Одесос“, фондохранилищата за каменни паметници и кътовете за отдих в Археологическия музей, както и пътеводител на пет езика, нова онлайн платформа и предприемачески план на културния институт. Според условията на проекта е било необходимо и създаване на нова експозиция и решението на екипа е тя да бъде нумизматична.

Монетната изложба разполага и с интерактивно дигитално табло, където желаещите могат да се включат в познавателни игри, подходящи и за деца, и за възрастни. Чрез описанията, включени в тях, те ще се научат да разпознават монети от различни епохи. 

В карти и табла на стените на двете зали е проследена монетната история още от зараждането й до ново време. В текстове на български и английски език е разказано повече за гръцките, римските, византийските, българските, европейските и османските монети, както и за тези от град Одесос (днес Варна).

Директорът на музея изрази надежда новата експозиция да се задържи дълго време и да бъде трайно допълнение към археологическите находки, изложени в сградата.