Манията за трюфели обзе варненци, горите край града са разкопани

Животът

20-05-2024, 10:07

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според сезона, трюфелите са зимни или летни.

Горските масиви край Варна са като бойно поле, нападнато от гранати. На множество места има ями, образувани от търсачи на трюфели. Манията обзе варненци, съобщават хора, чийто вили се намират в покрайнините на града, разказва Varna24.bg.

Сега и времето е добро – висока влажност. Дали се намират трюфели не е ясно, но ровове има на много места, обясняват варненци.

Трюфелите (Tuber) са вид гъби. Според вътрешния и външния си вид те се разделят на три групи: черни, червени и бели, откъдето и наименованието "черен диамант“, което им се дава понякога.

Отглеждат се много трудно, което, заедно със създадения стереотип, ги прави изключително скъпи. Понякога се продават на търгове с благотворителна цел на изключително завишени цени. Цените на трюфелите започват от 100 лева и могат да достигнат до 10 000 лева за килограм. Цената им зависи от кой вид са трюфелите, с какво качество са и в коя държава се търгуват. Съществуват над 100 вида, но ценени са само няколко. Белият зимен трюфел се счита за един от най-големите деликатеси в света и се среща най-вече в Южна Франция и Северна Италия. Откриват се и в много други държави, но в по-малки количества. Въпреки това, основно се търгуват в Италия, Франция, САЩ и Германия.

Според сезона, трюфелите са зимни или летни. По-ценни и скъпи са зимните, но те се намират много по-трудно и в много по-малки количества.

Тези гъби са изключително хипогенни, т.е. спорофорът им се развива под земята. Единствената им стратегия за разпръскване изглежда е зоохорията; техните спори се поглъщат или транспортират от определени животни (бозайници), които ги откриват чрез миризма. Дивите свине изглежда играят важна роля в това разпръскване, както и катериците (демонстрирани при поне два вида в Северна Америка, където дивите свине отсъстваха). Червената катерица (Sciurus vulgaris) в Европа и Евразия и американската червена катерица или северната летяща катерица и може би други видове консумират тези гъби. По този начин те помагат за разпространението на спорите и следователно играят полезна роля за гората, тъй като тези гъби са микоризатори за основните горски видове (дъб и леска в Европа).

Добре е да знаете, преди да ви обземе треската по търсене на "черния диамант“, че има лъжливи и отровни трюфели.