Правната комисия одобри ученици, пенсионери и студенти да пътуват безплатно с градските автобуси във Варна

Мисия Варна

20-05-2024, 11:10

Снимка:

Градски транспорт - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предложението за корекция в наредбата идва от групата съветници на ГЕРБ.

Изменение в Наредбата за реда и условията за пътуване в обществения транспорт във Варна одобри правната комисия към местния парламент на днешното си заседание. Според промяната, която предстои да бъде разгледана и от финансова комисия, студенти, ученици и пенсионери ще се возят безплатно, предаде репортер на Moreto.net.

Предложението за корекция в наредбата идва от групата съветници на ГЕРБ.

„В края на 2023 автомобилният парк на „Градски транспорт“ бе допълнително обновен, като бяха пуснати в движение 50 нови електробуса. В резултат на това се очаква намаляване на разходите на дружеството за дизелово гориво и пропан – бутан с около 50 %, като на годишна база сумата възлиза на над 3 млн. лева, какъвто приблизително е размера на приходите от абонаментни карти на преференциални цени. Намаление на разходите се очаква в значителна степен и в дела за резервните части, който заема водещо място в разходната част на дейността. Въпросното понижение на разходите би следвало да намери отражение в Икономическата рамка на дружеството за 2024 година, която е неразделна част от бюджета на Община Варна.


Смятаме, че това намаление на разходите ни дава възможност да въведем безплатни абонаметни карти за определени групи лица, които към момента са основен ползвател на услугата „градски транспорт“, а именно – ученици и студенти, лица в пенсионна възраст и лица с увреждания. По този начин ще стимулираме по-голяма част от лицата от тези групи да ползват услугата, като така би се постигнало облекчаване на автомобилния трафик и съответно намаляване на вредните емисии, отделяни от автомобилите във въздуха. На следващо място – при въвеждане на годишни безплатни абонаменти карти, би се намалила значителна административната тежест за лицата ползващи услугата, тъй като няма да се налага ежемесечно посещаване на пунктовете за продажба на карти и образуване на опашки. От друга страна, ще се понижат и разходите за възнаграждения на лицата, които работят в тези пунктове“, мотивират се съветниците.