Намаляват кандидатите за морски специалности в българските университети

Животът

22-05-2024, 16:26

Снимка:

ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В последните години бизнесът има интерес към специалисти, които обединяват подготовка в една или повече по-различни сфери като предметна дейност.

Все по-малко млади хора желаят да се обучават в морски специалности. Една от причините е демографската криза и намаляващият брой на кандидат-студентите. Друга причина е, че работата на море е тежка, макар да осигурява сравнително добри доходи. Това каза за Радио Варна ректорът на Техническия университет във Варна професор Драгомир Пламенов. 

Той допълни, че тази година има малко по-голям интерес към морските специалности в университета в сравнение с миналата година. Тези специалности са традиционни за учебното заведение и са под контрола както на Морската администрация, така и на Международната морска организация, напомни проф. Пламенов. "Правим всичко възможно за подпомагане на развитието на морските специалности и Морския квалификационен център, подпомагащ квалификацията на лицата, които се обучават или са завършили", добави той. Ректорът каза още, че заедно с отдела за прием на студенти се стремят да събудят интереса към морските специалности. Целта е да се разшири кампанията към северозападните региони, където се забелязва интерес към Варна като морски град.

Активна роля при обучението на студентите имат фирмите, свързани с морския бранш, коментира Пламенов. Той добави, че Техническият университет членува във всички морски неправителствени организации. Университетът работи много активно в областта на единствената в страната морска специалност - "Корабостроене и морска техника". Студентите са имали възможността да посетят базите на морски организации и асоциации, с които университетът партнира.

"Завършилите имат къде да работят, тъй като фирмите в областта на корабостроенето работят с чуждестранни партньори. Винаги има запитвания за млади хора, които се обучават за корабостроители.", категоричен е Пламенов. 

В последните години бизнесът има интерес към специалисти, които обединяват подготовка в една или повече по-различни сфери като предметна дейност, каза професорът. Предвиден е партньорски проект, за който е закупено плавателно средство, транспортьор на морски роботи. Целта е провеждане на изследвания на морската среда, допълни Пламенов.