Лекари от клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна спасиха пациент с уникална за България операция

Животът

22-05-2024, 16:44

Снимка:

УМБАЛ „Света Марина“ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Използването на хомограф дава възможност за успешно лечение на инфекциозния ендокардит.

57-годишен мъж e първият пациент в България, спасен при кардиохирургична интервенция за подмяна на аортна и митрална клапа с хомографт, което е водещ метод за лечение на тежки комплексни ендокардити по света. Интервенцията извърши д-р Цанко Гълъбов и екип от Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Пациентът е изписан и се възстановява бързо.

Инфекциозният ендокардит е възпалително заболяване на сърцето, дължащо се на микроби, навлезли в кръвния поток. Най-често засяга сърдечните клапи, като води до тяхното разрушаване. Предразположени към него са пациентите с вродено сърдечно заболяване и при тях дори обичайни зъбни манипулаци могат да предизвикат инфекцията. Инфекциозният ендокардит е спешно и животозастрашаващо състояние, което остава голямо предизвикателство за кардиохирургията по света, особено в случаите, в които  са засегнати повече от 1 сърдечни клапи.

„При пациента на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна инфекцията е засегнала значимо аортна и митрална клапи, както и частта от фиброзния скелет на сърцето, разположена между тях.“, обясни д-р Цанко Гълъбов.

Успехът на хирургичното лечение при пациенти с инфекциозен ендокардит се определя основно от степента на премахване на засегнатите възпалени тъкани. Хомографтът представлява биологично обработена и замразена тъкан от трупен донор. Използването му при пациенти с инфекциозен ендокардит дава възможност за максимално агресивно изчистване на инфекцията, което определя и неговото основно предимството пред останалите оперативни методи, прилагащи синтетичен материал. Хомографтът позволява пълно възстановяване структурата на сърцето, при него рискът от реинфекция е нисък и не се налага доживотен прием на антикоагуланти.

Използването на хомограф дава възможност за успешно лечение на инфекциозния ендокардит. Това е предпочитания метод в последните години от водещите кардиохирургични клиники по света. Лечението с хомографт се препоръчва за пациенти между 30 и 59 г., като „ние даваме гаранция за високо качество на живот на пациента в продължение на 20 – 25 години“, допълни още д-р Гълъбов от клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

Клиниката по Кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, която е разкрита преди повече от 20 години, е една от водещите клиники не само в България, но и в Европа. Тя е специализирана  в лечение на спешни и планови случаи, като се покрива целият обем от хирургични интервенции при пациенти с тежки вродени или придобити сърдечни заболявания. Често водещи европейски кардиохирурзи правят съвместни операции с българските си колеги от варненската университетска болница „Св. Марина“.