Плащаме по шест лева за чадър и шезлонг на плажа във Варна тази година

Туризъм

23-05-2024, 13:26

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Липсват млади спасители - най-възрастният - на 80 години.

Тази година във Варна за чадър и шезлонг на плажа ще плащаме по 6 лева. Цената на сянката поскъпва с един лев. Това каза пред Радио Варна Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер на варненския плаж.

Той посочи, че 10 години цените не са променяни, но тази година е предвидено увеличението заради инфлацията. Подготовката на плажните ивици върви по план. През следващите почивни дни плажовете, където вече са поставени чадърите, ще бъде обезпечени със спасители и медицинско обслужване, каза Василев.

Проблемът с кадрите във водното спасяване продължава да се задълбочава особено след промените в наредбата, която бе приета наскоро. Едната новост е удълженото работно време.

Средната възраст на спасителите е 50-60 години, но има 70-годишни, както и ветеран на над 80 години. Въпреки размера на възнагражденията, които достигат 3000 лева, желаещите да упражняват  професията млади хора намаляват поради сезонния й характер, обясни още Василев и допълни, че решение е да се търсят чужденци.

Подменени са много от спасителните вишки, съблекалните и кошчетата по плажовете, както и пътеките за хора с увреждания. Василев увери, че там, където плажът позволява е осигурен достъпът за инвалидни колички.