ЦСКА и Черно море в битка за медали и Европа

Спорт

23-05-2024, 13:30

Снимка:

ПФК „Черно море“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Зрелището е гарантирано.

ЦСКА посреща Черно море днес от 20:15 часа в единствения пряк двубой, който през този сезон ще осмисли първата плейофна шестица в първенството.

След като още през редовния сезон Лудогорец отвори достатъчно голяма разлика пред преследвачите, за да доиграе лежерно последните мачове от кампанията, а триумфът на Ботев Пд за Купата на България заличи шансовете за Европа на изостаналите от челната тройка Левски и Локомотив Пловдив, само днешните съперници имат за какво да играят в т.нар. каймак на първенството.

Армейци и моряци водят яростна борба за второто място, което освен с цена на сребърни медали е и гарант за европейско участие.

Докато завършилият на третата позиция ще удължи сезона си с още една среща – бараж със седмия или осмия, и накрая може да остане без международна виза.

Двата тима влизат в сблъсъка от съвсем различна изходна позиция както от гледна точка на дългосрочните си амбиции, така и на моментната форма. ЦСКА се намира в серия от 3 двубоя без победа, като допусна гол още до четвъртата минута във всеки от тях.

В последните си 9 срещи във всички турнири пък тимът е спечелил едва 3 пъти. В същото време Черно море е на крилете на ентусиазма, след като в последния кръг разби с 4:0 шампиона Лудогорец и му нанесе най-тежка загуба в историята на елитното му участие.

Макар и орлите да не бяха пределно мотивирани, убедителният успех със сигурност дава голямо самочувствие на възпитаниците на Илиан Илиев, а освен това донесе аванс от две точки пред ЦСКА преди днешния сблъсък.

Това е много важно, защото варненци имат предимство в преките двубои от редовния сезон с червените (победа с 1:0 у дома и равенство 1:1 на „Армията“), които са компонентът, разделящ отборите при равни точки. Казано по друг начин, Черно море се нуждае от две точки в оставащите два мача до края на сезона, за да си гарантира втората позиция. Затова и стратегическо равенство днес на „Васил Левски“ със сигурност попада в плановете на Илиан Илиев, докато ЦСКА се нуждае от задължителна победа, за да влезе в последния кръг от по-предна позиция. Успех на варненци пък ще сложи край на битката и ще ги окичи със сребърните медали.

И докато за Черно море дори бронзът е успех, а директно класиране за квалификациите в Лигата на конференциите беше план максимум в началото на сезона, то евентуално отиване на бараж ще е поредният грандиозен провал в катастрофалната кампания на червените. А пропускане на европейско участие ще се равнява на бедствие.

В средата на миналия месец Стамен Белчев беше нагърбен със задачата да предотврати подобно развитие и макар че основната му цел беше да класира тима за Лига Европа, той продължава да се ползва с доверието на ръководството. И победа днес може сериозно да увеличи шансовете му да остане начело на ЦСКА и през следващия сезон.

Развоят на двубоя с армейците и борбата за евроучастие могат да са определящи и за удължаването на договора на Илиан Илиев с Черно море. Селекционерът на националния отбор вече е постигнал споразумение с отговорните фактори на „Тича“ и се надява, че през лятото ще бере плодовете на работата си в последните години с мачове в Европа.

Ако моряците обаче останат трети и загубят евентуален бараж, е твърде вероятно наставникът да пуснете едната диня от мишниците си и да се концентрира изцяло върху ангажиментите си с националния тим.Тази вечер на националния стадион в голяма, а може и в пълна степен ще се решават медали, участие в Лигата на конференциите и треньорски съдби. Зрелището е гарантирано!