Връчиха наградите "Варна" за 2024 г.

Мисия Варна

23-05-2024, 14:46

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

20 личности и колективи получиха отличието в системата на образованието.

На официална церемония в зала "Пленарна" на Община Варна днес бяха връчени наградите "Варна" в системата на предучилищното и училищното образование и на културата. Те се присъждат с решение на Общинския съвет в навечерието на 24 май, съобщава Радио Варна. 

20 личности и колективи получиха отличието в системата на образованието. 

Бяха гласувани номинациите на четирима ученици, петима учители и четири колектива в системата на предучилищното и училищното образование. В сферата на науката и на висшето образование за отличието бяха предложени и одобрени три личности и четири колектива.

Престижните отличия се връчват на учители, ученици, преподаватели, учени, учителски и научни колективи за техни постижения през последната година.

Ето кои са носителите на награда „Варна“ в системата на предучилищното и училищното образование:

І. „Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка

Веселин Маркович – ученик в XI „д“ клас в МГ „Д-р Петър Берон“.

Никола Стамов – ученик от XII клас в Първа eзикова гимназия.

ІІ. „Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка

Андрю Младенов – ученик от X „а“ клас в НУИ „Добри Христов“.

Елвира Краснобаева – ученичка от IX клас в Спортно училище „Георги Бенковски“ – Варна.

ІІІ. „Учител на годината” в областта на предучилищното образование

Бояна Йорданова – детски и начален учител в ЧДГ „Аз съм българче“. 

ІV. „Учител на годината” в областта на обслужващите звена

Марияна Пантелеева – директор в РЦПППО – Варна.

V. „Учител на годината” в областта на основното образование

Ивелина Стамболийска – старши учител в начален етап в ОУ „Петко Р. Славейков“. 

VI. „Учител на годината” в областта на средното образование

Венета Тотева – учител в IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио Кюри“.  

VII. „Учител на годината” в областта на професионалната подготовка

Живко Николов – учител по вдигане на тежести в Спортно училище „Георги Бенковски“ – Варна. 

VIII. „Колектив на годината” в областта на предучилищното образование

ДГ № 36 „Морска звездица“ с директор Драгомира Македонска – Серафимова.

ІХ. „Колектив на годината” в областта на основното образование

ОУ „Васил Априлов“ с директор Севдалина Жекова.

Х. „Колектив на годината” в областта на средно училищно образование 

Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ с директор инж. Мария Георгиева.

ХІ. „Колектив на годината“ в областта на центровете за подкрепа за личностно развитие

ЦПЛР – НАОП „Николай Коперник“ с директор Свежина Димитрова.

Наградите в сферата на науката и висшето образование са:

I. ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА:

Проф. д-р Светослав Георгиев, д.м. –  за цялостна научноизследователска, преподавателска и лечебна дейност в областта на инвазивната кардиология, създаването и ръководството на Клиниката по интервенционална кардиология към УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:

Образователен проект „Обучение на курсанти в специализация „Медицинско осигуряване на въоръжените сили", колектив на: Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Военномедицинска академия, във връзка с успешното завършване на първия випуск „Военни лекари“ през декември 2023 г., флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, проф. д-р Красимир Иванов, д.м.н., генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н. 

II. ПРИРОДНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА:

Доц. д-р Иво Веселинов Йоцов за издадената монография „ИКОНОМИЧЕСКИ ВОЙНИ: Теория и практика през XX и XXI век“, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:

Екипа на катедра „Информатика“ при Икономически университет – Варна за създаването на първата в България бакалавърска специалност Data Science, с ръководител проф. д-р Юлиан Василев.

III. ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА:

Проф. д.н. Румен Стаматов за цялостен принос и значими постижения в учебната, научноизследователската и практическата работа за развитието на позитивното образование, социалните и образователните способности на учениците и успешно изграждане на позитивна училищна култура по проект на ВСУ „Черноризец Храбър“ „Позитивното образование в училище“.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:

Авторски колектив Яни Янев и д-р Светлозар Попов за значими постижения в изследването на исторически аспекти на договорното и международното публично право – основа на иновативен авторски подход за обучение на студенти по право и монографичния им труд „Договорното начало в българската държавност V – VII век“.

IV. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА:

Няма номинации.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:

Творчески колектив за изпълнението на проект „Сателитно наблюдение, моделиране и симулации на движението и разпространението на замърсяването „Нова Каховка“ в интерес на екологичната безопасност и националната сигурност на Р.  България“, с ръководител капитан I ранг проф. Мирослав Цветков.

Голямата награда "Варна" в областта на културата тази година получи Димитър Трайчев за цялостното му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна.

В раздел „Литература“  отличен беше Красимир Машев. 

В раздел „Театър“ индивидуалната награда тази година си поделят актьорите Константин Соколов и Мария Томова. 

Колективната награда отиде при екипа на Държавен куклен театър - Варна за успешната реализация и впечатляващата актьорска работа в мюзикъла „Питър Пан“.

Отличен в категория „Опера“ (изпълнителско изкуство) е Симфоничният оркестър на Държавна опера – Варна за високо професионално майсторство и художествени постижения в симфоничните концерти – „100 години от рождението на Добрин Петков“, „Пета симфония“ - Малер,  „В навечерието на Рождество Христово“.

Сред призьорите са и техните колеги от балетната трупа в Държавна опера - Варна. Те получават признанието за високохудожествени постижения в новата хореографска редакция на балетния спектакъл „Ромео и Жулиета“.

Журналистката Зоя Черешарова-Михайлова от РТВЦ - Варна е номинирана в раздел „Кино“ за работата ѝ като автор на документалния филм „Полет към мечтите….“, посветен на 30-годишнината от създаването на Варненската детско-юношеска опера.

В раздел „Журналистика“ наградата отива при фоторепортера Пламен Гутинов за изключителната му фотоизложба „Пулсът на града“ и при екипа на Кореспондентското бюро на БТА за интензивното отразяване на културния и обществения живот на Варна и по повод 125-годишнината от създаването на Агенцията.

Архитект Дилян Жечев получи наградата "Варна" в категория "Архитектура".