Варненските ученици от Zentix се класираха 21-ви в световна надпревара по роботика

Животът

23-05-2024, 14:52

Снимка:

Zentix

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За първи път български отбор отива на подобно състезание в Норвегия.

Отборът на варненските ученици по роботика - Zentix, който участва във FIRST LEGO League Open European Championship в Норвегия, се класира на 21-во място в напревара с още 50 отбора от цял свят. 
 
Освен че надминаха постиженията си от националното съревнование в Бургас от края на април, по време на състезанието отборът се потопи във вдъхновяващата атмосфера на мултикултурна приятелска надпревара, създаде нови приятелства, обогати своя опит и знания в най-различни области и най-вече – усмивките не напуснаха лицата.
 
За първи път български отбор отива на подобно състезание в Норвегия. Бодо - град отвъд Полярния кръг, е европейска столица на културата за 2024-та година.
 
Средната възраст на варненските ученици е 14 години. В тима влизат петима ученици от 6-ти до 8 клас. 
А името на отбора - Zentix, е избрано с помощта на AI (изкуствен интелект).
Състезанието беше от 14-ти до 16-ти май, а участниците се състезаваха в четири категории - “проектиране на робот”, “състезание с роботи”, “представяне на изследователски проект” и “работа в екип и основни ценности”. От тях състезанието с роботи е най-зрелищната категория, в която отборите имат 2.30 минути, за да съберат възможно повече от 550-те точки на състезателното поле, по което трябва да се движи предварително построен, програмиран и настроен автономен робот без дистанционно управление.

Zentix е отбор от Robopartans Варна и учениците Иван Йовчев, Иван Първанов, Мартин Петров, Александър Кирчев и Калина Димитранова. 

Всички те имат над 12 завършени нива по роботика през последните 5 години, в които посещават занятията по роботика през уикендите. Техен ментор е създателят на училището по роботика във Варна Алекс Павлов.