Змии плъзнаха из Варна

Мисия Варна

23-05-2024, 16:36

Снимка:

Боян Благоев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Няколко са забелязани в кв. "Бриз", а една - в Морската градина.

Змиеловецът Боян Благоев алармира, че на няколко места във Варна са забелязани змии този месец. Срещи с пълзящите влечуги са регистрирани в кв.“Бриз“, а една е забелязана в Морската градина. Сигнали идват и от други райони, както и от близките до Варна села, разкри той пред "Дарик".

Става въпрос само за смокове, които не са отровни, но ухапването им крие други рискове и задължително трябва да се бие ваксина срещу тетанус.

Появата на змии по това време на годината не е необичайно явление и се дължи на повишаването на температурите  и буйната растителност в града.

Община Варна ползваше услугите на Боян Благоев в продължение на няколко години. Задачата му беше да открива, залавя и премества влечуги от публични и обществени места. Хванатите змии специалистът пуска на свобода в безлюдни местности далече от населени места.

Миналата година Община Варна обяви конкурс за наемане на змиеловец. Такъв обаче не бе назначен. Засега няма индикации, че това лято ще бъде нает ловец на влечуги.

Миналото лято Боян Благоев бе нает за змиеловец в Община Аксаково. Сред змиите, които е успял да хване, има и 4 пепелянки. Най-голямата змия, която Благоев е хващал в региона, е двуметров смок.