Юлиян Попов: Артистите ни дават надежда, че ще се справим с новите условия на живот

Варна Лайф

25-05-2024, 10:26

Снимка:

БУНА

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тази година „Буна“ включва 188 артисти и професионалисти във визуалните изкуства, между които има и творци от Сърбия, Косово, Румъния, Гърция, Турция и Франция.

Във Варна бе дадено началото на второто издание на Форума за съвременно изкуство „Буна“. На откриването присъстваха патронът на фестивала Юлиян Попов, който бе министър на околната среда и водите в кабинета на Николай Денков, както и неговият наследник - служебният ресорен министър Петър Димитров, артистичният директор на форума Ралица Герасимова, председателят на Фондация „Буна“ Нели Вълчева и кураторът Александър Вълчев. Тема на второто издание е „Природата на връзките“, информира БТА.  

Тази година „Буна“ включва 188 артисти и професионалисти във визуалните изкуства, между които има и творци от Сърбия, Косово, Румъния, Гърция, Турция и Франция, каза на откриването Ралица Герасимова. По думите й изкуството е най-големият адвокат на екологичната кауза, тъй като показва на публиката проблеми и послания. Тя благодари на двамата куратори, които са вложили мисълта си в изложбите, уредени в различни пространства. 

Според Юлиян Попов връзката между околната среда и изкуството навсякъде е много дискутирана, но не винаги особено разбирана, което се дължи на липсата на дума за екология в българския език. Ние ползваме описателен термин, а екология не значи околна среда, обърна внимание той и добави, че от друга страна липсата на дума ни дава възможност да описваме и размишляваме върху проблемите на околната среда вместо да ползваме за тях клишета. Чрез изкуството се увеличава възможността за това осмисляне, каза той и изрази мнение, че все повече български артисти са ангажирани с околната среда, проблемите на нашето време и на бъдещето, особено в контекста на климатичните промени, които отдавна знаем като научен факт, но вече и изпитваме като хора. „Артистите дават онази визия, която ни е необходима, за да знаем как ще се приспособим към новите условия и вдъхват надежда, че ще се справим повече, отколкото ужас от това, което предстои. Вие сте надеждата“, добави още Юлиян Попов. 

Участниците и организаторите на „Буна“ бяха поздравени и от служебния министър Петър Димитров, който изрази радостта си да бъде гост на фестивала за модерно изкуство, което е част от неговото отговорно наследство от министър Попов, тъй като е част от неговия екип. Ние хората споделяме едно общо пространство, в което различията не трябва да ни противопоставят, а да ни стимулират за диалог и разбирателство, посочи Димитров. 

Кураторът на форума Александър Вълчев изтъкна, че организаторите на фестивала са положили много усилия да вкарат изкуството и в публична среда, защото това е най-лесният контакт с по-широка публика. Друго е когато изкуството излезе при хората и провокира мисленето им, отбеляза той и добави, че при подбора на работите е разглеждал темата от гледна точка на естеството на връзките не само с природата. Външните обекти във форума „Буна“ ще бъдат представени от куратора в турове из града, като първият е утре в 11:00 ч. и тръгва от градинката до Градската художествена галерия. Председателят на фондацията Нели Вълчева благодари на всички партньори и над стоте доброволци, които помагат на фестивала тази година. 

Форумът „Буна“ започна на ул. „Дръзки“, където в шестетажна сграда е уредена временна галерия за периода на фестивала, в която има шест експозиции, посветени също на темата на второто издание „Природата на връзките“.  

Довечера в културния център „РеБонкърс“ се открива обща изложба, чийто куратор е Ирина Баткова. „Буна“ продължава до 2 юни.