Във Варна представят уникални цветя в епруветка

Животът

26-05-2024, 13:02

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те цъфтят, прецъфтяват и пак цъфтят.

Уникални цветя в епруветка може да видите и да купите на фестивала Флора Варна 2024, който приключва днес, 26 май.

Цветето в епруветка е продукт на Растителните биотехнологии. То се ,,посява‘‘ в стерилни условия и се развива в епруветка, в която има специално създадена хранителна среда, съдържаща всички необходими вещества и минерали, за да живее поне 2 месеца без грижа. Растението в епруветката цъфти, прецъфтява и пак цъфти. Необходимо е единствено да се постави на слънчево място с непряка слънчева светлина и с температура 22-24 градуса, информира Радио Варна.

Всеки посетител ще може да се запознае с изключителната технолофия за изработването на цветята от самите създатели.

За тях науката е повече от работа в лаборатория. Затова и те я поднасят по красив и интересен начин. Петър Нефтелимов и Йоана Ушакова са първите биотехнолози в Източна Европа, които създават цветя в епруветки по метода на микроразмножаване на растенията.

Младите учени присъстват благотворително на изложението, като това ще спомогне за набирането на средства, за да могат да вземат участие във важни за тях събития. Всяко дарение, колкото и скромно да е, ще бъде от огромна полза за тях. Средствата, от които се нуждаят, са за разходите за пътуване и присъствие на изложения зад граница, където да представят иновативното си изобретение. Необходимите средства са около 6000 лв. , а до момента са събрани 1010 лв.

Създателите искат да представят техния иновативен и уникален продукт извън границите на България.